2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Veszély az Adrián

Nyaranként jelentõs számú magyar hívást is fogad Horvátországban az egységes, 112-es segélyhívó, amely nyomtatványok formájában és élõszóban is segítséget nyújt a bajba jutott külföldi állampolgároknak - mondta el az MTI-nek pénteken Splitben a horvát mentési és katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) Split-Dalmát megyei vezetõje.
bohócdoktor vizit szja 1%

Slavko Dapic kifejtette: Horvátország területén mobiltelefonnal is elérhetõ a 112-es szám tárcsázásával a rendõrséggel, orvosi segítségnyújtással, tûzoltókkal vagy tengeri- és hegyi mentésekkel kapcsolatos bejelentéseket fogadnak. A jelentõs számú turistára tekintettel a hívásokat fogadó diszpécserek idegen nyelveken is beszélnek. A Split-Dalmát megyei szervezethez naponta 500-600 segélyhívás fut be, nyaranként az ezret is meghaladja a számuk.

Pontos statisztikájuk még nincs a múlt évrõl, de az ismeretes, hogy a hívók közül számosan külföldiek és sok közöttük a magyar is. Ha a segítséget kérõ telefonáló a magyaron kívül nem beszél más nyelven, bárhol tartózkodik is, azonnal olyan diszpécserhez irányítják át a hívását, aki beszél magyarul.

Az MTI tudósítójának gyakorlati példát is bemutattak, így néhány másodperc alatt kapcsolták tovább Vukováron, a DUZS ottani segélyközpontjában a magyar anyanyelvû kollégájukat. Kele József azt mondta: a nap 24 órájában mindig van készenlétben magyar diszpécser, aki Vukováron vagy Eszéken dolgozik, de a segélykérõ tartózkodási helyén lévõ kollégájával segít tisztázni a helyzetet. Hozzátette: a magyarok elsõsorban közlekedési balesetek és orvosi segítség kérése miatt hívják a horvát 112-t.

A spliti központ vezetõje azt is bemutatta, hogy a saját tartózkodási helyét pontosan nem ismerõknek - például a nyílt vízen, szigeteken vagy a hegyekben - ugyancsak gyors segítséget tudnak adni. A mobiltelefonok adótornyai jóvoltából ugyanis a számítógépeik képernyõjén a hívó fél telefonszámát, és maximum néhány kilométeres körzeten belüli tartózkodási helyét is azonosítani tudják.

Slavko Dapic arra hívta fel a figyelmet, hogy a kanyargós hegyi utak vagy a tengeren a gumicsónak és matrac nem kevés esetben a legfõbb balesetforrás a turistáknak. Ezekre is figyelmeztetik az utazókat a 11 nyelven, köztük magyarul is 85 ezer példányban kiadott nyomtatvánnyal, amelyet Split-Dalmát megyében a szálláshelyeken, kikötõkben, utazási irodákban is beszerezhetnek a magyar érdeklõdõk.