2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nem utazik a fél világ

Összesen 15 európai ország (köztük hazánk) és az Egyesült Államok lakosságának utazási szokását vizsgáló - több mint 16 ezer érintett bevonásával végzett - kutatás eredményeit publikálták a napokban, az eredmény pedig azt mutatja: az utazási kedvet tekintve még nincs vége a válságnak.
bohócdoktor vizit szja 1%

Beigazolódni látszanak a GfK Association és a Wall Street Journal Europe Nyaralás címû, 16 országban végzett közös felmérésének elõre jelzett trendjei. A kutatás során leginkább arra keresték a válaszokat, hogy a megkérdezettek terveznek-e 2010-ben nyaralást, ha igen, akkor mennyi idõt és pénzt szánnak üdülésre, illetve mivel töltik majd legszívesebben a vakáció szabadidejét. Nem volt meglepõ és több ország saját bõrén is tapasztalhatta, hogy az emberek közel 40%-a (Kelet-Európában 61%, Nyugat-Európában 37%) nem tervezett nyaralást és nem utazott az idén sehova.

Saját régiónkban a lengyelek és a csehek is többet utaznak nálunk, ráadásul hazánk megkérdezettjeinek is közel 50%-a otthon töltötte a vakációt. Nálunk kevesebbet már csak a bolgárok utaznak, a leglelkesebbek viszont a svédek, a hollandok és a belgák.

Az utazások hosszában és a nyaralásra szánt összegek nagyságában Hollandiáé a vezetõ szerep. A lakosok 15-17%-a öthetes szabadságot vesz ki annak érdekében, hogy kipihenje fáradalmait és vakációja során élményeket szerezzen. Ennek függvényében teljesen természetes, hogy sokat költenek. Bár a britek is 3-4 hét szabadságot vesznek ki, a felmérésben résztvevõ országok lakói (30%) általában csak két hetet engedhetnek meg maguknak pihenésre.

Rosszabb hír, hogy közel ugyanennyien csak egy hetet nyaraltak az idén. A belföldi nyaralások felélénkülését mutatja, hogy 65% jobban szeret saját országában pihenni (Nyugat-Európában ez közel 50%), közülük is - el nem ítélhetõ módon - a melegebb déli területek lakói hívei a honi vakációzásnak. De a franciák (60%) és az amerikaiak (80%) sem szívesen utaztak idén külföldre.

Az idei nyár tapasztalata valóban azt mutatta, hogy az érintett nyaralók több mint harmada csak 1000 eurót költött személyenként a 2010-es nyaralására, 20% közeli részük pedig csak legfeljebb 500 eurót adott ki. Mint mindig, idén is a fiatalabbak utaznak szívesen. Ez alól csak a németek kivételek, mert náluk az összes korosztály szeret és akar is vakációzni. Ráadásul a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az idõsebb német korosztálynak még mindig stabil a pénzügyi helyzete és ha egészségük engedi, mindenképpen költenek a nyaralásra.

HVG