2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fellendítik a kastélyturizmust

Közel 100 ezer eurós, jelenlegi árfolyamon több, mint 27 millió forintos költségbõl, 15-15, a régi kastélyokat látogatói programba szervezõ turizmusfejlesztési projekt valósult meg a magyar-szlovák határ térségében - közölték a projektgazdák sajtótájékoztatójukon Nyíregyházán szerdán.
bohócdoktor vizit szja 1%

A kastélyturizmust fellendítõ programot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a szlovákiai Tõketerebesi Honismereti Múzeum közösen, európai uniós támogatással valósította meg - mondta Oláh István, projektmenedzser. Juraj Zadanovszki, a tõketerebesi múzeum igazgatója hozzátette: a projekt beruházások indítását is eredményezte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a szlovákiai Kassa megye területén, ahol öt, a programban bevont idegenforgalmi célú épület újul meg a rekonstrukciók során. Oláh István szerint a program turisztikai kínálatába tizenöt-tizenöt, fõként történelmi családokhoz köthetõ kastélyt, kúriát és más mûemlék épületet választottak ki.

A szabolcsi kastélyok közül például a tiszadobi Andrássy-kastély, a nyírbátori Báthory Várkastély és a nagyhalászi Csuha-Kállay-kúria, míg Szlovákiából a krasznahorkai vár, a betléri Andrássy-kastély, illetve a Tõketerebesi Honismereti Múzeum is szerepel a turisztikai vonzerõt jelentõ kínálatban. A projekt résztvevõi az épületek elõtt nagyméretû információs táblákat helyeztek ki, továbbá öt nyelvû, magyar, szlovák, román, ukrán és angol nyelven írt honlapot jelentettek meg, és egy turisztikai DVD-film is segíti a térségbe érkezõk tájékoztatását a látnivalókról. Két információs terminált is mûködtetnek, az egyiket a vajai Vay Várkastély, a másikat a tõketerebesi múzeum elõtt, amely szintén öt nyelven közlik a tudnivalókat a turistákkal.

Juraj Zadanovszki elmondta: szlovák oldalon a projekt révén most újítják fel a tõketerebesi Andrássy-kastélyt, 600 eurós uniós forrásból. Befejezés elõtt állnak a munkálatok a betléri kastélyban is, valamint megújul a krasznahorkai vár és egy nagymihályi kúria. Magyar oldalon pedig a tiszadobi Andrássy-kastély 2,2 millió forintos rekonstrukciója hamarosan indul, tart a közbeszerzési eljárás, a napokban kiválasztják a kivitelezõt.