2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Mit kezdjünk üresen álló nyaralónkkal?

A nyári hónapokban a nyaralás miatt üressé váló lakások jelentenek lehetõséget a betörõk számára, õsztõl tavaszig pedig az elnéptelenedõ nyaralók válnak kedvelt betörési célponttá. Elemi csapások is veszélyeztetik a hétvégi házakat, éppúgy, mint a lakóépületeket.
bohócdoktor vizit szja 1%

Sok üdülõtulajdonos tapasztalja keserûen évrõl évre az elsõ tavaszi szemle során, hogy hétvégi házában idegenek jártak. Idõnként nem is az eltulajdonított értékek miatt éri kár õket, hanem a több-kevesebb ideig az épületben meghúzódó elemek rongálása, törése-zúzása jelent tetemes anyagi kárt.

A lakásbetörésekhez hasonlóan a nyaralókba is az ajtókon és az ablakokon keresztül jutnak be legtöbbször illetéktelenek, de a rendelkezésre álló idõ miatt a tetõ- és falbontás sem ritka. Ezek az épületek ugyanis legtöbbször távol vannak a lakott területtõl, így jóval védtelenebbek a betöréssel szemben. Emiatt aztán a betörés kockázatát lehetetlen kizárni, ám a kár sokféle módon kivédhetõ vagy csökkenthetõ.

A legfontosabb, hogy a téliesítés során lehetõleg távolítsunk el az épületbõl minden értékes ingóságot. Sem a házban, sem az udvarban nem érdemes szem elõtt hagyni olyan tárgyakat, amelyek felkelthetik az érdeklõdést. A nyílászárókra szerelt rácsok, illetve a jól láthatóan felszerelt riasztóberendezések is nagyobb eséllyel tartják távol a rossz szándékkal közeledõket.

Szomszéd õrzõ szeme

Értelemszerûen tovább csökkenthetõ a kockázat, ha a nyaralási szezonon kívül is rendszeresen meglátogatjuk a nyaralót, illetve a szomszédokkal összefogva - akár szervezett formában is - odafigyelünk egymás értékeire.

A kár bekövetkezése azonban a legnagyobb odafigyelés esetén sem zárható ki teljesen. Egyre több üdülõtulajdonos ismeri ezt fel. Az õszi hónapokban érezhetõen megnõ azok száma, akik nyaralóbiztosítást kötnek. De mit kell tudni errõl a biztosítási formáról?

"A nyaralóbiztosítás alapvetõen egy lakásbiztosítás, amelynek van néhány sajátossága is. - ad tájékoztatást Buczolich Antónia, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezetõ igazgatója. 'Az állandó lakó hiányából, illetve a lakott területtõl való távolságból adódó többletkockázat értelemszerûen a biztosítási díjban is jelentkezik: egy ugyanolyan adottságokkal rendelkezõ, állandóan lakott lakás biztosítási díjának akár két-háromszorosát is ki kell kifizetnünk. További eltérés, hogy limitált a biztosítható ingóságok értéke; az összeg biztosítónként változik. A kiemelt értékek (festmény, szobor, antik tárgyak, ékszerek) eleve ki vannak zárva a biztosítható tárgyak körébõl. Emellett elõfordulhat, hogy a biztosító egyes esetekben szemlekötelezettséget ír elõ."

Ugyanakkor, mivel nem a nyaraló a lakóhelyünk, általában sokkal kevesebb kiegészítõ biztosítás megkötését kell mérlegelnünk: a betöréses lopás és rablás mellett elsõsorban az elemi csapások okozta károkat érdemes lefedezni: a vihar és hónyomás mellett a villámcsapás lehet még kockázati tényezõ, de kedvezõtlen fekvésû telek esetén még idegen jármû ütközése sem zárható ki.