2024.04.20. - Tivadar

A gyógyturizmusban és a vadászatban rejlik Málnásfürdõ jövõje

Többmillió eurós beruházással fejlesztenék a gyógyturizmus a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében. Nyolcmillió euró értékû beruházás révén kívánják fejleszteni a gyógyturizmust 2008 tavaszától a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében - tájékoztatta kedden az MTI-t Demeter János, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, a programban érintett Málnásfürdõ pedig ezzel párhuzamosan vadászatra épülõ turizmusát is szeretné bõvíteni.
bohócdoktor vizit szja 1%

A székelyföldi gyógyfürdõk korszerûsítését célzó, Borvizek útja nevet viselõ fejlesztési terv - majd a késõbbiekben turisztikai kínálatcsomag - finanszírozója az Európai Unió Phare-programja, az érintett megyei és helyi önkormányzatok önrésze 10-10 százalék. A két lépcsõben kivitelezendõ program Kovászna megyében - a történelmi Háromszéken - több gyógyfürdõt érint, így jelentõs fürdõfelújítási munkálatok színhelye lesz Elõpatak, Bölön, Barót, Málnásfürdõ, Oltszem, a sepsiszentgyörgyi Sugás-fürdõ, Kézdimartonos és Sepsibükszád, Hargita megyében pedig Borszék, Tusnádfürdõ, a székelyudvarhelyi Szejkefürdõ, a csíkszeredai Zsögödfürdõ, Gyergyóremete és Homoródfürdõ.

A gyógyfürdõk felújítása mellett sétányokat, gázfürdõket, e fürdõk mûködéséhez elengedhetetlenül szükséges víz- és csatornarendszereket, közvilágítást építenek ki. "Célunk, hogy az Európában honos zöld utak mintájára egységes turisztikai kínálatként jeleníthessük meg hagyományos székelyföldi gyógyfürdõinket, illetve olyan beruházásokat valósítsunk meg, amelyek újabb beruházásokat generálnak a térségben" - mondta az MTI-nek a háromszéki megyei önkormányzati vezetõ.

Málnásfürdõ - Málnás község egyik települése Málnás és Zalánpatak falvak mellett - különösen érdekelt ebben a fejlesztésben. A patinás fürdõhely ugyanis már csak nevében fürdõ, a rendszerváltást követõen sikertelen volt a fürdõvállalat privatizációja, az eljárás hosszú, máig tartó pereskedésbe torkollott, közben a gyógyfürdõk, az ásványvízforrások, a mofetták tönkrementek. "A Borvizek útja program remélhetõleg hozzásegít ahhoz, hogy Málnásfürdõ visszanyerje hajdani hírnevét" - mondta az MTI-nek Kasléder József polgármester.

Emlékeztetetett: mivel a gyógyturizmus évek óta nem mûködik a településen, másként próbálják kihasználni a település rendkívüli természeti adottságait, azt, hogy meghonosodott a vadászat a vidéken - mondta a községi elöljáró. Évente nagyon sok, többnyire külföldi vadász keresi fel a környék vadakban gazdag erdeit, a településen több vállalkozás rendelkezett be vadásztatásra, a vadászok elszállásolására, kapcsolódó programok szervezésére - fûzte hozzá. A vadászat népszerûsítését szolgálja az immár harmadik alkalommal megszervezett Székelyföldi Vadásznapok elnevezésû rendezvénysorozat - mondta a polgármester. A múlt hétvégén tartott vadásznapokon a község apraja-nagyja kikapcsolódhatott, megkóstolhatta a lacikonyhákon fortyogó ízletes vaddisznópörköltet és körömpörköltet.

Kasléder József bízik benne, hogy a gyógyturizmus és a vadászatra épülõ turizmus kéz a kézben fejlõdhet majd. Mint mondta, a vadásznapok színhelye éppen az az önkormányzati terület volt, amelyet egy majdani élményfürdõ színhelyéül szemelték ki. Az ide érkezõ vadászok is élvezhetik majd a Borvizek útja programjának jövõbeni szolgáltatásait. Fürdõpavilon épül fedett medencével és kádfürdõkkel, a hagyományos ásványvízfürdõket - helyi szóhasználattal borvízfürdõket - ötvöznék a divatos wellness-szolgáltatásokkal. Emellett kiépítik a borvízforrásokat, korszerûsítik a település ivóvíz- és csatornahálózatát.