2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Rendteremtés a BKV-járatokon

A BKV hosszú évekig nem nézett szembe a jármûveit melegedõnek használó hajléktalanok okozta problémával, februártól viszont biztonsági õrökkel igyekeznek betartatni az utazási szabályzatban foglaltakat, például azt, hogy az utas ruházatával és egyéb módon sem szennyezheti mások öltözetét és a jármûvet.
bohócdoktor vizit szja 1%

Februártól minden éjszakai járaton õrök vigyázzák a rendet és a kulturált utazási körülményeket - tudta meg a lap Regõczi Miklóstól, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettesétõl. A szigorítást azonban nem a hajléktalanok ellen, hanem az utazási rend betartása, és elsõsorban a fizetõ utasok érdekében vezeti be a szolgáltató - szögezte le Regõczi.

Az éjszakai jármûvön utazó õrök - buszonként akár 2-3 is - ugyanis csak azokat az érvényes, 350 forintos éjszakai jeggyel vagy bérlettel rendelkezõket engedik felszállni, akik megfelelnek az utazási szabályzatnak is: ruházatukkal és egyéb módon sem szennyezik mások öltözetét és a jármûvet - olvasható a cikkben.

A lapnak nyilatkozva Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szóvivõje elmondta: azzal sem lehet vitatkozni, ha a nem megfelelõ öltözetben és higiénés állapotban lévõket sem látja szívesen járatain a cég. A szakember szerint viszont nehezen mérhetõ, hogy mi számít szennyezettnek, illetve mi számít kárnak, amelyet a nem megfelelõ állapotú utas okozhat. Az is kérdéses, hogy a BKV-ellenõrök vagy biztonsági emberek kérhetik-e a jegyet mindenkitõl, aki lemenne a metróba, vagy felszállna egy buszra - mondta, utalva arra, hogy a 65 év felettiek például ingyen utazhatnak.

Éppen ez a korosztály ugyanis az, amelynek képviselõi között sok a szerényebben öltözött vagy ápolatlanabb ember, akik egyébként nem hajléktalanok, csak egyszerûen szegények. Õket pedig igazán méltánytalan volna kizárni az utazásból - tette hozzá Gurály Zoltán.