2024.04.24. - György

Megsemmisítõ csapás volt a légtérzár

Az izlandi vulkánkitörés a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásoknál is nagyobb hatással van a légi forgalomra az ágazat nemzetközi szövetsége (IATA) szerint, amely 1,7 milliárd dollárra becsüli a légitársaságok eddigi veszteségét. A légtérzár "szinte megsemmisítõ csapást mért" az ágazatra - mondta szerdán az IATA vezetõje.
bohócdoktor vizit szja 1%

Giovanni Bisignani felszólította a kormányokat, hogy vizsgálják meg a légitársaságok kártalanításának lehetõségét, éppen úgy, ahogyan Washington tette a New York-i terrortámadások után.

Berlini sajtótájékoztatóján Bisignani elmondta: "a tavaly elszenvedett 9,4 milliárd dollár veszteségre, és az idén várható 2,8 milliárdos mínuszra rárakódó mostani válság térdre kényszeríti az egész ágazatot."

A világszerte 230 légitársaságot tömörítõ IATA becslése szerint a tagvállalatokat naponta 400 millió dollár kár érte az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár leginkább kaotikus szakaszában, április 17-tõl 19-ig, a teljes veszteség pedig 1,7 milliárd dollárra tehetõ.

A felfordulásban volt olyan idõszak, amikor a nemzetközi légi forgalom 29 százaléka leállt, és 1,2 millió utas rekedt a reptereken - mondta a Giovanni Bisignani, aki szerint "ez a válság még a szeptember 11-i terrortámadások utáninál is mélyebb", hiszen akkor 3 napra zárták le az Egyesült Államok légterét, Európában viszont szerdán már hatodik napja voltak korlátozások.