2024.04.20. - Tivadar

Így kell ingyen szállást szerezni a világ minden pontján!

Ingyen szállás a világ bármely részén? Hihetetlenül hangzik, pedig létezik ilyen, az egyre népszerûbb Couch Surfing keretein belül. A világméretû hálózat tagjai szívességi alapon számíthatnak szállásra, társaságra, jó tanácsokra, akár még barátságokra is. A 2004-ben indult közösségi oldal több mint egymillió taggal büszkélkedhet a világ 237 országában, és ez a szám egyre csak bõvül.
bohócdoktor vizit szja 1%

A hálózat tagjai rendkívül sokfélék, ám a legtöbbeket nem kifejezetten az „ingyen szállás” motiválja, amikor úgy döntenek, hogy bizalmat szavaznak kvázi idegeneknek, s náluk szállnak meg. Ugyanez persze fordítva is igaz, hiszen az emberek nagy része elképzelhetetlennek találja, hogy egy idegen embert beengedjen a lakásába, sõt vendégül lássa.

A Couch Surfing azonban az egyetemes bizalomra épül, s akik beszállnak ilyesmibe – akármelyik oldalról – olyan nyitott, érdekes, kozmopolita emberek, – fiatalok, öregek, fiúk, lányok stb. – akik szeretnék megismerni az adott ország, város kultúráját, mindennapjait, a helyiek szemszögébõl, s ezáltal, olyan különleges élményben részesülni, amit a klasszikus „turistás” út során soha nem tapasztalhatnának meg. Arról nem is beszélve, hogy számtalan emberi kapcsolat szövõdhet a hálózatnak köszönhetõen.

Ezt persze ne úgy képzeljük, el hogy egyszer csak beállít hozzánk egy vadidegen a hátizsákjával. Az utazásnak és a vendégül látásnak gondos elõkészületei vannak. Elõször is regisztrálni kell a www.couchsurfing.org oldalon: fontos, hogy minél pontosabban adjuk meg profilunkat, s lehetõleg fényképet is töltsünk fel, mert így nõ az esélyünk arra, hogy olyasvalaki szállásol el bennünket, akivel egy hullámhosszon vagyunk, s hasonló az érdeklõdési körünk. Ezután indulhat a keresgélés, ami persze attól függ, hogy mikor, hova és kivel szeretnénk utazni.

Regisztrálhatunk úgyis, ha nem tudunk szállást nyújtani, de például amatõr idegenvezetõként szívesen segítünk az ideérkezõknek. A honlapot használhatjuk egyszerûen szálláskeresésre is, de mivel a Couch Surfing esetében alapvetõen „emberi gesztusok csereberéje” folyik, ezért nyilván népszerûbbek leszünk, ha magunk is fel tudunk ajánlani egy heverõt vagy egy ágyat. Fontos szabály, hogy a vendéglátó nem fogadhat el pénzt a szállásért, a vendég azonban valami apró ajándékkal kedveskedhet elszállásolójának.