2024.04.20. - Tivadar

Tele cigarettacsikkel az olasz tengerpart

Az olasz tengerpartok tele vannak napozókkal, fürdõzõkkel - és cigarettacsikkel. A strandokon minden este összeszedik a szemetet, a napernyõk és kabinok közötti homokot pedig speciális gépekkel átszûrik.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az összegyûjtött hulladék majdnem egyharmada mérgezõ cigarettavég. A homokban maradó csikkek szétomlanak, a lebomláshoz 1-5 év kell. Egyetlen csikkben 4,5 gramm nikotin marad, vagyis évente 320-350 tonna nikotin jut a tengerparti környezetbe.

A dohánytermékek füstjében rejlõ radioaktív polónium-210-rõl és az összes többirõl nem is beszélve - sorolta a tengerpartok tisztaságát és a vakációzók egészségét veszélyeztetõ mérgek listáját az olasz sajtó.

A Corriere della Sera címû lap külön cikkben gyûjtötte csokorba az olaszok által nyaralás közben leggyakrabban elkövetett bûnöket. Arra az eredményre jutott, hogy a tengerparton kikapcsolódó olaszok leginkább dupla sorban szeretnek parkolni (34,5 százalékuk), és képtelenek odafigyelni arra, hogy az utcán, a parkokban, a strandokon az arra kijelölt gyûjtõkbe dobják a cigarettacsikket.

A Földközi-tengerben úszó szemét 37 százaléka cigarettamaradék - szerepelt abban a jelentésben, amelyet az olasz képviselõház még tavasszal készített.

Hiába a vészjósló adatok és figyelmeztetõ felhívások, országos szintû konkrét lépés még idén nyáron sem született. A parlament kormánypárti és ellenzéki képviselõi még májusban közösen kezdeményezték, hogy 500 euróval (140 ezer forintnyi összeggel) büntessék a csikk eldobását, ennek ellenére egyedül néhány észak-olasz város - Trento, Varese, Erba, Parma, Padova - polgármestere intézkedett, 300 eurós bírsággal sújtva azokat, akik a földön nyomják el a csikket.

Még bátrabbnak bizonyult a déli Salerno melletti Pollica Acciaroli, ahol ezer eurós büntetést vezettek be, és a kisváros trafikjait, dohányboltjait arra kötelezték, hogy minden cigarettát vásárlónak adjanak el zsebhamutartót is. Az apró szelencére emlékeztetõ hamutartókat már az olasz tengerpartokon is árulják, néhány strandon ingyen osztják.

Csak Rómában évi 1 milliárd 700 millió csikket dobnak el az utcán, egész Olaszországban pedig évi 72 milliárd darabot.