2024.04.19. - Emma

Nagy-szín-pad, Nagy-szín-pad!

A nemzetközi fesztiválporond aktuális sztárjai, a korábbi évek Szigeteinek legnagyobb bulijait tartó közönségkedvencek, és itthon kevésbé ismert, de a nemzetközi színtéren egyre népszerûbb produkciók jellemzik az idei Sziget Nagyszínpadának programját. A mínusz egyedik napon itt lesz a Kispál búcsú, a nulladikon pedig Reggae-Ska Örömünnepen vehetnek részt a szigetlakók. Kész a Sziget Nagyszínpadának programja, augusztus 9-16-ig.
bohócdoktor vizit szja 1%

Valami nagy durranásra készülhet a Kispál a Sziget Mínusz Egyedik Napján, mert igencsak hallgatnak a szigetes búcsúkoncertjükrõl. Annyi hír kiszivárgott már, hogy lesz õskispálos blokk, valamint egyedi színpadkép és vizuális kavalkád, s azt is tudjuk, hogy Kiss Tibi, Líviusz, Németh Juci, a Csík Zenekar is fellép majd Lovasiék oldalán. Míg a Világzenei Nagyszínpadon Cseh Tamásra emlékezünk, a BJC-Amfiteátrum Színpadán a II. Magyar Jazz Napja keretében nemzetközi sztárok fuzionálnak a magyar élvonallal, a Nagyszínpadon pedig a Reggae és Ska Örömünnepén tombolhatunk a Nulladik Napon. Sajnos a koncertjét, és egész nyári fellépését a Skatalites lemondta, de így a többi fellépõ, a Ladánybene 27 feat KRSA és a PASO Brass, az Aggrolites, a Toots & The Maytals, a Wailers és a UB40 nagyobb teret kap ezen a napon.

És jöjjenek a fesztiválnapok a Nagyszínpad tükrében:

Szerda


Az elsõ napon az amerikai Gwar együttes elõvezetésében szabadul el a kosztümös õrület a Szigeten. Õket követi majd az idõk során kultikus státuszba emelkedett brit punk banda, a The Toy Dolls, s a tavalyi nagyszínpados sikerkoncertje után újra a Szigeten szervez nemzetközi skatalálkozót a Ska-P. Visszatérõ vendég az idei Szigeten Svédország egyik legnépszerûbb rockbandája, a frenetikus koncertjeirõl, õrült garázszenéjérõl és fekete-fehér fellépõruháiról világszerte imert The Hives. Minden idõk legjobb házibuli zenekara, a Madness angol beatzenei hagyományokból, kupléból, kabarézenékbõl és a jamaikai eredetû skából összegyúrt zenéjével dobja fel a közönséget a Sziget elsõ fesztiválnapján, szerdán, azaz augusztus 11-én fõmûsoridõben.

Csütörtök

A nagyrészt berlini fenegyerekekbõl álló K.I.Z. melegíti be a közönséget a Nagyszínpadon csütörtök délután. Ezt követõen a Young Punx klasszikus french house, 80-as évekbeli pop, hard, glam és disco-rock elemekbõl összegyúrt mash-up partyzenéje folytatja majd a sort, s jön Johnny Rotten, azaz polgári nevén, John Lydon és zenekara, a Public Image Ltd., mindenki örömére. A New Musical Express idén életmû díjjal jutalmazta a Sziget következõ fellépõjét, a The Specials-t, akik a Szigeten kívül csak két fesztivál meghívását fogadták el az idén. A csütörtöki nap headliner fellépõje, a korábbi Szigeteken már hatalmas bulikat maguk mögött tudó, de idén is tömegekre számító Faithless lesz.

Péntek

A Lyapis Trubetskoy munkái Oroszországtól Portugáliáig rendre nagy elismerést váltanak ki a kritikusokból, és nem mellesleg rangos díjakat is begyûjtöttek. Idén nyáron a Szigeten kapnak lehetõséget arra, hogy megismerje nevüket az egész világ. Az állandó edzésben lévõ, ezért mindig nagy ugrásokra képes Papa Roach most nyáron a Nagyszínpadon mutatja be látványos rock-formagyakorlatait. Németország legnevesebb reggae-mûvésze, a kölni Gentleman legfrissebb, Diversity névre keresztelt stúdióalbumával érkezik a Szigetre. Egy ragyogó popcsillag is várható a Szigetre: a pénteki nap koraesti fellépõje lesz a kortárs könnyûzene egyik legtehetségesebb elõadója, Mika. A YouTube-on 34 millió nézõje volt a The Kill címû dal klipjének, s a hazai rajongók most élõben is láthatják Jared Leto zenekarát, a Sziget kívánságlistájának egyik éllovasát, a Thirty Seconds To Mars-t.

Szombat

Az Appenin-félsziget után a Hajógyári-sziget közönségét igyekszik ezen a nyáron meghódítani a szombat elsõ nagyszínpos koncertjén a Subsonica. A The Cribs a tavaly megjelent Ignore The Ignorant album hatalmas kritikai és közönség sikerén lovagolva, bombaformában érkezik az idei Szigetre. A Tankcsapda - miután közönsége beszorulna kisebb helyszínekre – az egyetlen magyar fellépõként dübörögteti meg a Nagyszínpad hangfalait. A Sziget hétvége elsõ napjának esti sztárja, az új lemezét augusztus közepére ígérõ heavy metal legenda, az Iron Maiden lesz.

Vasárnap

A Kárpátokon innen és a Donyeck-medencén túl is nagy népszerûségnek örvendõ szelídíthetetlen motorosok, a Death Valley Screamers idén a Hajógyári-szigetet is célba veszi a zárónap indításaként. Õket honfitársuk, a Rada zenekar követi, hogy az énekesnõ csodálatos hangjával Ukrajna misztériumait idézze meg egy lebilincselõ és nagyszabású koncert keretében. A Danko Jones májusban megjelent legújabb stúdióalbumával, a Below The Belttel érkezik az idei Szigetre. Egy monstre turné keretében jön Budapestre a Billy Talent Kanadából. A legnagyobb brit zenei fesztiválok közönsége mellett most a Sziget látogatói is elsõ kézbõl ismerhetik meg a Kasabian tavaly megjelent legfrissebb hanganyagát, melyet a Q magazin és az NME is az év albumának választott. A Sziget nagyszínpados programjait az utolsó napon a szakírók által a világ legjobb rockzenekarai közé sorolt Muse fellépése zárja.