2024.03.29. - Auguszta

A forint gyengülése gond a charter-utakat szervezõ cégeknek

A forint gyengülése rövid távon a charter-utakat szervezõ cégeknek okozhat nehézségeket, de ha a magyar valuta hosszú távon is gyenge marad, az utazási piac többi szereplõje is bajba kerülhet.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az utazásközvetítõ és utazásszervezõ cégek még most sem lábaltak ki a válságból, a gyenge forint nem kedvez az utazási irodáknak, tömeges kereslet ugyanis fõleg az olcsó utakra van. De a labdarúgó világbajnokság is negatív hatással volt a turizmusra, mivel a szakemberek tapasztalat az, hogy nagyobb sportesemények idején kevesebbet és kevesebben utaznak.

Most pedig a gyenge forint fojtogatja az utazásszervezõket és -közvetítõket. De árat emelni nem tudnak, mivel ha úgymond „menet közben" változtat árat az iroda és az áremelkedés meghaladja a 8%-ot, az utas elállhat a megkötött utazási szerzõdéstõl.

A gyenge nemzeti valuta elsõsorban a charter utakat szervezõ cégek számára veszélyes, mivel ezeket már hónapokkal az utazás elõtt lefoglalják és késõbb fizetnek az ügyfelek. Ezért is nem mindegy, hogy a fizetéskor milyen a forint illetve euró árfolyama. Országszerte 1200 olyan utazási iroda van, amely charter utakat értékesít illetve szervez. Mellettük vannak olyan utazásközvetítõk, amelyek a már megszervezett utakat értékesítik, jutalék ellenében.

De az egyénileg utazóknak sem kedvez a forintgyengülés, márpedig sokan saját maguk szervezik a nyaralást. És egyre elterjedtebb, hogy egyénileg interneten keresztül hónapokkal korábban lefoglalják az utakat. Ha, tegyük fel, pont ezekben a napokban esedékes az elõleg vagy foglaló befizetése, akkor jó néhány ezrest bukhat az utazni vágyó.

További „koporsószög" az turizmusban résztvevõ szolgáltatók számára, hogy 2009 nyara óta 25%-os áfát fizetnek az utazási irodák. Ellentétben a kereskedelmi szálláshelyekkel, amelyek esetében a kormány 18 %-ra mérsékelte az általános forgalmi adót.