2024.04.18. - Andrea, Ilma

Az osztrákok kedvelik Magyarországot

Az utazási fõszezon kellõs közepén Ausztriában ismét slágertéma, hogy külföldre utazva hol mennyit ér az osztrákok pénze. Ezt figyelembe véve hazánk vezeti a legkedvezõbb nyaralóhelyek listáját.
bohócdoktor vizit szja 1%

A tapasztalatok alapján az osztrák turista úti céljának kiválasztásánál többet nyom a latba, hogy hol mennyit ér a pénze, mint az, hogy az adott célország közeli, vagy távoli desztináció. Az elmúlt évhez hasonlóan az euró vásárlóértékét összehasonlító elemzésekben idén is Magyarország áll az elsõ helyen, amely erõsíti azt a törekvést, hogy a szomszédos Ausztriából hazánkba irányítsuk a turistákat.

A forint/euró árfolyamparitás ilyen szempontból kedvezõ alakulását az MT Zrt. az osztrák piacon folyamatosan hangsúlyozza, a külképviselet többek között online- és city light hirdetésekkel, sajtóközleményekkel, tanulmányutakkal és sajtótájékoztatókkal hívja fel az osztrákok figyelmét, hogy pénzük Magyarországon könnyen "megnövelhetõ."

A Statistik Austria nyári vásárlóérték-paritás elemzése szerint 100 euró 153-at ér, ha nálunk költik el. Rangsor alapján hazánkat Csehország, Szlovákia és Lengyelország követi. Az elemzésbõl kiderül például az is, hogy Olaszországban, Franciaországban és Svájcban az otthoninál kevesebbet ér az "osztrákok eurója."

A Bank Austria hasonló elemzése szerint is Magyarország számít a legkedvezõbb ár-érték arányú turisztikai célországnak. Az elmúlt hónapokban több tucatnyi újsághíren keresztül is tájékozódhattak az olvasók a legideálisabb úti célok listájáról, amelyet hazánk vezet. A KSH legfrissebb statisztikai adatai szerint az idei év elsõ 5 hónapjában - a tavalyi magas bázis ellenére - közel 7 százalékkal nõtt az osztrák vendégéjszakák száma a hazai szállodákban.