2024.03.29. - Auguszta

Fizetni kell ezentúl az amerikai beutazási kérelmekért

Az USA Vám- és Határvédelmi Hivatala bejelentette, hogy szeptember 8-tól 14 dolláros díjat vezetnek be az ESTA-n (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) keresztül benyújtott kérelmekre. A díjat a rendszer üzemeltetési költségei alapján állapították meg, a 2009-es Utazást Népszerûsítõ Törvény (Travel Promotion Act) rendelkezése alapján.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ez a díj minden olyan utasra vonatkozik, aki a Vízummentességi Program keretében látogat az Egyesült Államokba. Azoknak az utazóknak, akiknek már van érvényes amerikai vízumuk, vagy már megkapták az ESTA jóváhagyást, nem kell fizetniük, ám ha új ESTA engedélyért folyamodnak, már rájuk is érvényes a díjfizetési kötelezettség. Az ESTA engedélyek két évig érvényesek.

A budapesti Amerikai Nagykövetség felhívja az utazók figyelmét, hogy az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretében történõ beutazáshoz ESTA kérelem kitöltése szükséges. Azt tanácsolják, hogy ESTA-kérelmét legalább 72 órával a tervezett utazás elõtt adja be. Az ESTA kérelem elektronikus ûrlapja megtalálható a követség honlapján. Ez az egyetlen hivatalos internetes oldal az ESTA kérelem benyújtásához.

A 14 dolláros díj bankkártyával történõ fizetési módját szeptember 8-ig építik be a jelentkezési folyamatba. Semmilyen harmadik félnek, amely az ESTA kitöltéséhez ajánl szolgáltatást, nincs hivatalos kapcsolata az Amerikai Nagykövetséggel, és nem tudják befolyásolni az ESTA kérelem kedvezõ elbírálását, illetve a kérelem feldolgozásának idejét. Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy legyenek óvatosak, és alaposan tanulmányozzák át a felajánlott szolgáltatást, mielõtt bármilyen harmadik fél szolgáltatását igénybe veszik.