2024.03.29. - Auguszta

Utasbiztosítás: nem azt kapjuk, amit kellene

Az utasbiztosítások szolgáltatásaiban akár 20-szoros is lehet a különbség, miközben a napidíjban csak pár száz forintos a differencia.
bohócdoktor vizit szja 1%

A legfontosabb - és általában azonos feltételû - orvosi költségek esetében például akad olyan biztosító, amely mindössze 2 millió forintig térít, míg mások 100 millió forintig - vagy éppen limit nélkül - vállalják az orvosi költségek megtérítését - áll a biztositas.hu felmérésében.

A poggyászkároknál a legkisebb térítés 60 ezer forint, de lehet olyan biztosítót is találni, amely 600 ezer forintig állja az ilyen károkat. Hasonlóan jelentõs különbség mutatkozik a Nyugat-Európában igen borsos fogászati ellátás esetében is, ezen a téren a térítési díjak 15 ezer forinttól 130 ezer forintig terjednek.

A Magyar Turizmus Zrt. statisztikái szerint a magyar lakosság külföldi utazásra átlagosan 204 ezer forintot költ, ehhez képest a jellemzõen utazási irodában kötött biztosítások átlagára egy hétre 9503 forintot ér el. Az interneten kötött - több biztosító ajánlatából kiválasztott - utasbiztosítások átlagdíja nem éri el a 4 ezer forintot sem.

A biztosítás.hu tapasztalatai alapján az utazóknak két fõ típusa létezik, az egyik csoport a legolcsóbb biztosítást keresi, illetve a másik jellemzõ utas az ár/érték arány alapján a legjobb biztosítást választja.

Az internetes alkuszcég elõzetes adatai szerint a külföldre utazók idén 300 ezer utasbiztosítást kötnek az interneten, ez 64 százalékos növekedés a múlt évihez képest.