2024.04.20. - Tivadar

Rio megnyitná nyomornegyedeit a turisták elõtt

Többek között helyi mûvészek alkotásaival, szambaiskolákkal és kilátóhelyekkel próbálja nyomornegyedeibe csalogatni a turistákat Rio de Janeiro.
bohócdoktor vizit szja 1%

"Riót ezentúl nem csak a Megváltó Krisztus szobráról, a Cukorsüveg-hegyrõl vagy a Copacabana és az Ipanema strandokról fogják ismerni" - érzékeltette a tervezett idegenforgalmi fordulatot Luiz Barreto brazil turisztikai miniszter.

A marketingkampánnyal, valamint a népszerû idegenforgalmi helyszíneken mûködtetett információs pontokkal támogatott programba elsõként a Santa Marta nyomornegyed kapcsolódott be. A hírhedten kegyetlen drogbandáitól megtisztított riói negyedben hétfõn rendezték meg a hivatalos megnyitóeseményt, amelyen Luiz Inacio Lula da Silva brazil államfõ is részt vett.

Az ötezer lelkes Santa Marta lakói közül idegenvezetõket képeznek ki, és angol nyelvû táblákat is elhelyeznek majd az utcákon. A nyomornegyednek mintegy harminc turisztikai látványossága lesz, köztük az a hely, ahol Michael Jackson videoklipet forgatott, egy szambaiskola és egy kilátópont, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a 14 milliós metropoliszra. A turisták helyi mûvészek portékáit is megvásárolhatják majd.

A Rio Top Tour: Rio de Janeiro más megvilágításban elnevezésû kezdeményezés a tervek szerint csak az elsõ a sorban. Mint Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a hétfõi megnyitón hangsúlyozta, szándéka szerint a programot kiterjesztik majd más riói nyomornegyedekre, sõt az ország többi városának hasonló részeire is.

A külvárosok nélkül 6 milliós Rio lakosságának egyharmada él a város mintegy 1000 nyomornegyedének valamelyikében. A biztonsági szerveknek komoly kihívást jelent, hogy a 2016-os nyári olimpiáig - amelynek szervezési jogát a város tavaly nyerte el - megfékezzék az elharapódzó bûnözést.