2024.04.24. - György

Budapest: modern, szép & trendibb mint valaha

A Magyar Turizmus Zrt. meghívására májusban Budapesten járt a svéd "Escape360" utazási és életmód magazin fõszerkesztõje, Kajsa Beausang és fotósa, Malena Heed. Az igényes kivitelû folyóiratot a fiatal, nagyvárosi svéd értelmiség olvassa, akiknek átlagéletkoruk 35-40 év, és évente 6-8 alkalommal utaznak külföldre.
bohócdoktor vizit szja 1%

A lap augusztus végi számának elérése mintegy 100 ezer fõ. Ebben a lapszámban jelent meg a fenti címmel a fiatal fõszerkesztõnõ által jegyzett 7 oldalas budapesti élménybeszámoló.

A cikk szerzõje 2009-ben a Svédországban mûködõ külföldi turisztikai képviseletek (ANTOR Sweden) fõdíját kapta az év legjobb utazási publikációjáért. A most megjelent budapesti riport egy megújuló, fiatalos, dinamikus európai nagyvárost mutat be, amelyben régi és új, tradíciók és a modern izgalmasan ötvözõdik, és amely ma már inkább Nyugat-, mint Kelet-Európa része.

A szerzõ a magyar fõvárosban tett látogatása során találkozott egy fiatal divattervezõvel (Nanushka - Sándor Sandra), megkóstolta a Michelin-csillagos Costes étterem finomságait, kihagyhatatlannak nevezi a kisföldalattit (külön kiemeli annak kedves hangszignálját), megcsodálja a hidakat és a Margitszigetet. A hagyományos fürdõk mellett bemutatja az õsszel nyíló Rácz fürdõ különleges adottságait, a New York és Gresham palotát, valamint az új butik-hoteleket. A cikk a gasztronómiában, szórakozásban a magyarost nemzetközivel elegyítõ vendéglõket, bor-bárt, romkocsmákat is felvonultat, valamint felhívja a figyelmet az egyedi tervezésû hazai különlegességeket árusító divatbutikokra, továbbá összesen 20 konkrét tippet ad szállásra, gasztronómiára, szórakozásra és vásárlásra.

Külön keretes írás méltatja a cukrászsüteményeket, egy másik pedig beszámol arról, miért nem koccintanak sörrel a magyarok.

Az "Escape360" a tehetõs fiatal svédek körében "trendsetter"-nek számít, a pozitív Budapest-cikk pedig egy idõben éri el a közönséget a Norwegian népszerû skandináv fapados légitársaság fedélzeti magazinjának hasonló témájú írásával, amelyrõl korábban már beszámoltunk.