2024.04.23. - Béla

Ha utazik, akkor utazzon biztonságos országba

Az opentravel.com összeállított a világ legbiztonságosabbnak tekinthetett országainak listáját; kis hazánk még nincs a listán.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az itt szereplõ államok többségét a laikusok is valószínûleg békés helynek tekintik, de az összeállítást leközlõ honlapon hozzászólók hiányolják a listáról Ausztriát, Máltát és Skóciát, Új-Zélandról pedig két helybeli is megjegyzi, hogy nem igaz az állítás, hogy "teljesen ismeretlen a szigeten az erõszak", már csak a néha-néha elõforduló cápatámadások miatt is.

Némi óvatosság igényeltetik tehát az alábbi adatok olvasásakor, de azt biztosan állíthatjuk, hogy sokak szemében az alábbi országok tûnnek a legbiztonságosabbnak.

Ciprus

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetén garantáltan biztonságban érezheti magát mindenki. Az ország 1970-es évek óta tartó kettéosztottsága ellenére ez Európa egyik legbiztonságosabb helye. Annyira minimális a bûnözés, hogy még éjszakára sem kell az ajtókat bezárni.

Dánia

Dániában csupán 0,88 gyilkosság esik 100.000 lakosra, és zsebtolvajokból is kevés akad. Állatok támadásától, természeti katasztrófáktól nem kell tartani. Ideális kerékpáros úti cél, ahol a biciklilopástól sem kell tartani.

Izland

Kevés az ember, a gyilkossági arány pedig általában 0.00. A világon itt a legalacsonyabb a bûnesetek száma is, így egyértelmûen ez a világ legbiztonságosabb országa. 700 rendõr dolgozik az országban, de nem viselnek fegyvert. A börtönökben összesen 130 rabot õriznek, ünnepnapokon õk is hazamehetnek.

Írország

Európában itt az egyik legalacsonyabb az egy lakosra jutó gyilkosságok száma: 0.32 per 100,000 fõ. Dublin sokkal veszélytelenebb, mint Japán, Ausztrália vagy Kanada nagyvárosai.

Japán

Japánban 0.44 gyilkosság esik csupán 100,000 lakosra évente, így Szingapúr mellett ez Ázsia másik legbiztonságosabb országa. Itt még talált tárgyak szolgáltatást is mindenfelé találunk.

Luxemburg

A Mercer felmérés szerint Luxemburg a világ legbiztonságosabb országa. Ez valószínûleg összefügg azzal, hogy az itteniekrõl úgy tartják, hogy elégedettek az életükkel, ami nem is csoda, hiszen az egyik legmagasabb egy fõre jutó nemzeti össztermékkel rendelkeznek.

Új-Zéland

Nincs politikai bizonytalanság, a gazdaság pedig stabil, a gyilkossági ráta 2.0. Nem élnek veszélyes kígyók és pókok a szigeten és a trópusi ciklonok is elkerülik.

Norvégia

A gyilkossági ráta 0.71 per 100,000 fõ, nincs politikai bizonytalanság, nincsenek természeti katasztrófák. Ideális üdülõhely, csak ne lenne annyira drága!

Szingapúr

Hiába lakják kínaiak, malájok, indiaiak és arabok, még sincsenek konfliktusok a kultúrák között. A gyilkossági ráta csupán 0.38 per 100 000 lakos. Összehasonlításképpen Venezuelában és Hondurasban 58, illetve 52 szándékos emberölés jut 100,000 lakosra!

Svájc

A Mercer felmérés szerint Genf, Bern és Zürich a világ legbiztonságosabb nagyvárosai közé tartozik, a gyilkossági ráta 2.2 per 100,000 fõ.