2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Új luxusvonat Moszkvából Nizzába

Mintegy 100 éves szünet után újra luxusvonat indult Oroszországból Nizzába, a francia Cote d,Azur "fõvárosába".
bohócdoktor vizit szja 1%

Az Orosz Vasutak különleges szerelvénye egyelõre 53 óra alatt teszi meg az utat: Moszkvában a belvárosi Bjelorusszkij pályaudvarról elindulva áthalad Szmolenszken, a fehéroroszországi Minszken, a lengyelországi Varsón, az ausztriai Bécsen és Innsbruckon, a dél-tiroli Bolzanón, majd az olaszországi Milánón, Genován és San Remón át érkezik Nizzába.

Késõbb az orosz vasúttársaság 36 órára szándékozik csökkenteni a menetidõt.

Az új "Orient expresszen" való utazás nem olcsó mulatság: egy jegy luxus osztályon 1050 euróba (280 000 forint) kerül egy irányba, de ennek fejében a fülkében még zuhanyfülke és bár is van, és ott szolgálják fel az étkeket. Az elsõ osztályú jegy 459, a másodosztályú 306 euró, de az elsõ útra a jegyek 90 százaléka elkelt. A 12-26 év közötti és a 60 feletti korosztálynak, valamint csoportoknak kedvezményeket is kínál a vasút.

A 12 kocsiból álló szerelvény hetente egyszer, csütörtökön délután indul Moszkvából, és szombaton este érkezik Nizzába, onnan pedig vasárnap este indul, és helyi idõ szerint kedden este érkezik vissza az orosz fõvárosba.

Egészen az 1917-ig jártak vonatok Szentpétervárról a francia Riviérára, de a bolsevik forradalom után megszûntek ezek a járatok, amelyeket elõszeretettel vettek igénybe az orosz arisztokrácia képviselõi.

A luxusvonatot nem titkoltan a legendás Orient expressz ihlette, amely elsõ ízben 1883 nyarán indult a párizsi Gare de l,Estrõl Kelet-Európa felé. Az Orient expressz maga volt a ragyogás és az elegancia, Agatha Christie könyvben örökítette meg, intarziákkal díszített, kék-arany szalon- és hálókocsiiban királyok, államférfiak, kékvérû és pénzarisztokraták, filmsztárok és más híres és hírhedt személyiségek utaztak. A szerelvényt 1977-ben vonták ki a forgalomból.