2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Szokatlanul rossz nyári szezont zárt idén a balatoni hajózás

A Balatoni Hajózási Zrt. személyhajóin augusztus végéig 13,9 százalékkal kevesebben utaztak, a diszkóhajók forgalma 6,2 százalékkal csökkent, a gyerekhajó-programokon 17,3, az egyéb programhajózásokon 24,7 százalékkal kevesebben vettek részt, mint az elmúlt év hasonló idõszakában, a legkevésbé a kerékpáros- és vitorlásturizmust tépázta meg a rossz idõjárás és a gazdasági válság.
bohócdoktor vizit szja 1%

Horváth Gyula, a 22 tóparti önkormányzat tulajdonában lévõ társaság vezérigazgatója úgy fogalmazott pénteken: 40 éve nem volt ilyen rossz szezon. A rossz idõ miatt elmaradt több nagy balatoni rendezvény, a május közepi rendkívüli vihar megszaggatta a cég kikötõi védmûveit.

A hajózási cég fõbb üzletágai a menetrendszerinti hajózás, a kompközlekedés, a rendezvényhajózás és a vitorláskikötõk üzemeltetése. A társaság 22 személyhajó-kikötõjében 23 személyhajó, 1 gyorshajó, 4 komp és egy kalandvitorlás közlekedik.

Az idei hajózási fõszezonban 17 útvonalon, napi 91 hajójárat közlekedett, az utasok háromnegyede volt belföldi turista, kétharmaduk fizetett üdülési csekkel.

A cég vezetése az idei évre 1,9 milliárd forintos forgalmat tervezett, amibõl várhatóan 1,77 milliárdot sikerül majd teljesíteni. A kiadások maximális lefaragásával is csak "jó ha a felét sikerül teljesíteni" a tervezett 95 millió forintos adózás elõtti eredménynek - mondta Horváth Gyula.

Jól megy a kerékpárnak és a vitorlázásnak

A legkevésbé a kerékpáros-, és vitorlásturizmust tépázták meg az idei év nehézségei: a személyhajókon augusztus végéig több mint 9.200 kerékpárra váltottak jegyet, a kompokon pedig 30.714 kerékpárt szállítottak, ami az elõbbi esetben 2,5 százalékos csökkenést, az utóbbiban 1,3 százalékos növekedést jelent az elõzõ évi adatokhoz képest. A társaság kikötõi ágazata szerepelt a legjobban, árbevételük 9,4 százalékkal nõtt.

Idén - az országos tendenciáknak megfelelõen - visszaesett a Balatonon is a rendezvényforgalom. A hajón megtartott, vendéglátást is igénylõ rendezvények bevétele a hajózási társaságnál 30,6 százalékkal volt kevesebb, mint a bázisidõszakban.

A Szántód-Tihany között járó kompok 725 ezer utast, és 245 ezer jármûvet szállítottak, ami az elõbbi esetben 5,2, az utóbbiban 6,7 százalékos visszaesést jelent.

A cég szálláshelyein - a siófoki Móló Hotelben, a balatonszemesi Hattyú kempingben és a balatonboglári Sellõ kempingben - a vendégforgalom 9,4, míg a vendégéjszakák száma 16,1 százalékkal csökkent a 2009 évi adatokhoz képest.