2024.03.29. - Auguszta

Felavatták az ûrrepülõteret

Egy újabb lépéssel került közelebb a világ elsõ kereskedelmi célú ûrutazása: Richard Branson, a Virgin Atlantic elnöke, a vállalkozás megálmodója és tulajdonosa amerikai ûrhajósok és Bill Richardson új-mexikói kormányzó jelenlétében a hét végén felavatták az ûrrepülõtér leszállópályáját.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az új-mexikói Las Cruces település közelében lévõ Spaceport America elnevezésû létesítmény leszállópályáját kimondottan kereskedelmi célú ûrrepülõgépek számára tervezték. A mintegy három kilométer hosszú pálya avatását alig két héttel azután tartották, hogy a hónap elején sikeres próba-siklórepülést hajtott végre a Virgin Galactic turistaûrhajója.

Richard Branson a helyi idõ szerint pénteki ünnepségen annak a reményének adott hangot, hogy kilenc-tizennyolc hónapon belül útnak indulhatnak a világûrbe az elsõ turisták, akik között õ maga is ott lesz.

"Nagyon boldog vagyok, hogy civilek is eljuthatnak a világûrbe. Természetesen én is az utasok egyike szeretnék majd lenni" - mondta az avatáson részt vevõ Buzz Aldrin amerikai ûrhajós, aki annak idején megjárta a Holdat.

A SpaceShipTwo névre keresztelt ûrhajó a két pilóta mellett hat utas szállítására alkalmas. A két hete tartott próbarepülése volt az elsõ, amikor a 18 méteres ûrhajó elvált hordozórakétájától, és önállóan végzett siklórepülést. A tesztelések során most számos további önálló próbarepülés következik, és ha ezek rendben mennek, akkor kerülhet sor az ûrhajó világûrbe való kilövésére - mondta Richard Branson.

A tervek szerint az ûrrepülõ 15 kilométeres magasságban válik majd le a hordozóról, hogy aztán saját hajtómûve segítségével 110 kilométeres magasságba emelkedjen. Itt az utasok néhány percig megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát is.

Az ûrkirándulás 200 ezer dollárba (39 millió forintba) kerül. A Virgin Galactic közlése szerint eddig mintegy 370 érdeklõdõ helyezett el elõzetes letéteket 50 millió dollár (9,8 milliárd forint) értékben.