2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Még sem biztonságos a világ legnagyobb repülõgépe?

Olajszivárgást észleltek a Qantas ausztrál légitársaság három Airbus A380-as típusú repülõgépének hajtómûveiben azon mûszaki vizsgálatok során, amelyeket azért végeznek el, hogy kiderítsék, mi okozta a géptípus motorhibáját a múlt héten.
bohócdoktor vizit szja 1%

Alan Joyce, a Qantas légitársaság vezetõje elmondta, hogy három A380-as gép három hajtómûvében észleltek a megengedettnél nagyobb olajszivárgást. Mindhárom hajtómûvet leszerelték további tesztelés végett.

A Qantas egyik A380-as repülõgépe a múlt csütörtökön hajtott végre kényszerleszállást a szingapúri repülõtéren, miután egyik hajtómûvében robbanás következett be, és a motor egyes darabjai szanaszét szóródtak az indonéziai Batam sziget környékén. Megsérült a gép bal szárnya is, ami arra utal, hogy a motorból származó egy vagy több alkatrész lyukat ütött a szárnyban. A gépen tartózkodó 433 utas és 26 fõs személyzet tagjai közül senkinek sem esett baja. A történtek után a légitársaság úgy döntött, hogy átmenetileg kivonja a forgalomból mind a hat A380-as típusú gépét. Alan Joyce szerint az olajszivárgások miatt további 72 óráig nem engedélyezik a felszállást az Airbusoknak.

Az A380-as a jelenlegi legkorszerûbb, egyben a legnagyobb utasszállító repülõgép. Hajtómûveit a Rolls-Royce gyártotta. A gép több mint 500 utas szállítására alkalmas. Elsõ kereskedelmi repülése 2007 októberében ugyanezen az útvonalon, Szingapúr és Sydney között történt.