2024.03.29. - Auguszta

Megmentik a vidéki kastélyokat

Több vidéki kastélyt is modern vendéglátóhellyé alakítanak át, és a turizmusból származó bevételekbõl szeretnék fenntartani a létesítményeket. A pénzügyi támogatás azonban sokszor kevés, és nem biztosított a több százmilliós felújítási beruházás megtérülése sem - írja a Világgazdaság.
bohócdoktor vizit szja 1%

A kastélyokban például pezsgõpincészetet, wellness-központot és négy csillagos szállodákat hoznak létre. A helyzetet nehezíti, hogy a mûemlékek modern idegenforgalmi funkciókkal való bõvítése komoly költségekkel jár. Az összeg többszöröse egy modern szálloda árának, ennek ellenére nem vonz több vendéget.

A vidék eleve behatárolja a kastélyszállók maximális kihasználtságát, valamint idénytõl függõen sokkal jobban ingadozik a látogatók száma, mint egy fõvárosi szálloda esetében. Az épületek átalakítása pedig sokszor mûszaki és mûemlék problémákat vet fel. Ennek ellenére több százmilliós, olykor milliárdos összegben folynak az újítások. Egy részüket az unió, másik részüket hazai bankok finanszírozzák önerõ mellett.

Így újult meg a lengyeltóti Zichy-kastély (1,083 milliárd forintból) és a tolna megyei Fried Kastélyszálló (800 millió forintból). Velük szemben a Hertelendy Kastélyszálló 5 milliárd forint értékû beruházását a tulajdonos teljes egészében maga fizette ki.