2024.04.23. - Béla

Magánûrhajó kerülte meg a Földet

Magánûrhajó kerülte meg a Földet. A Space-X cég terveinek megfelelõen szerda délután elindult a Falcon hordozórakéta, rajta a még ember nélküli Dragon ûrhajóval. Az alig több, mint 3 órás utazás alatt az ûreszköz kétszer kerülte meg a Földet, majd a Csendes-óceánban landolt. Ez volt az elsõ demonstrációja az új, ember szállítására is alkalmas rendszernek.
bohócdoktor vizit szja 1%

A szerdára kitûzött start idõpontja elõtt 2 perc 48 másodperccel egy hibás riasztás miatt lefújták az indulást, de másodszor már nem volt semmi gond, és hazai idõ szerint 16.43-kor felszállt a hordozórakéta. A start után 3 perc 15 másodperccel levált az elsõ fokozat, majd üzembe állt a második, és 45 másodperccel késõbb az orrkúp is elhagyta a hordozórakéta tetejét, majd a tízedik percben a Dragon ûrhajó különvált a hordozórakétától. Az ûrhajó sikeresen pályára állt a Föld körül.

A Dragon ember nélküli egysége csak belsõ akkumulátorait használta, napelemtábláit a következõ tesztrepülés alkalmával nyitják majd ki. A küldetés során hajtómûveit és manõverezõ képességét tesztelték, az ûreszköz 18 apró korrekciós hajtómû segítségével változtatta mozgását. A küldetés során a földi irányítók igyekeztek minél kevesebbet beavatkozni, a mûveleteket az ûrhajó számítógépére hagyták.

Az irányított légkörbe lépés fontos része a teszteknek, a mérnökök szerint az ûrhajóval ideális meteorológiai viszonyok esetén, menetrendszerû üzemelés mellett néhány kilométeres pontossággal tudnak majd landolni. A tervezett két keringés végén az ûrhajó hazai idõ szerint 19.17-kor megkezdte a fékezést, majd belépett a felsõlégkörbe. Az ereszkedõ kapszula 14 kilométer magasan nyitotta ki három kupolából álló ejtõernyõjét, végül 20.04-kor a Csendes-óceán elõre kijelölt térségében landolt. Az elsõ jelentések alapján a rendszer a várakozásoknak megfelelõen üzemelt.

Az ûrrepülõgépek nyugdíjazása után kulcsszerepet játszhat a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) legénységgel való ellátásában a Falcon hordozórakéta és a rajta startoló Dragon ûrhajó. A program a NASA új irányvonalának része, amelynek keretében a magánszektort is bevonták az emberes ûrrepülésbe. A Falcon-Dragon rendszer fejlesztése eddig 253 millió dollárba került, a következõ idõszakban pedig még 600 millió dollárt ruháznak be a teljes kifejlesztésbe. A rendszert üzemeltetõ Space-X cégnek 1,6 milliárd dollár értékû szerzõdése van a NASA-val az ûrhajó 12 repülésére. Az ûrrepülõgépek nyugdíjazása után ugyanis csak az orosz Szojuz-ûrhajókkal lehet majd asztronautákat felszállítani, és ez személyenként 50 millió dollárba kerül. Az összesen hét fõ szállítására képes Dragon ûrhajó várhatóan 2011-tõl indulhat rendszeresen az ûrállomásra.