2024.03.29. - Auguszta

Csernobilba csábítanak az utazási irodák

A legkedveltebb turistalátványossággá válhat a 2012-es, Lengyelország és Ukrajna által rendezett futball Európa-bajnokság alatt a csernobili atomkatasztrófa helyszíne.
bohócdoktor vizit szja 1%

Dmitro Zaruba, a turizmusért felelõs ukrán küldött a hétfõn Kijevben tartott sajtótájékoztatón az Ukrinform hírügynökségnek elmondta, a Csernobil-zóna turisztikailag érdekes terület, hiszen "tulajdonképpen a szovjet érát és az ott történt tragédiát bemutató múzeum".


A politikus szerint természetesen az ország történetének egyik legszörnyûbb eseményérõl van szó, de ugyanakkor a helyszín a világon egyedülálló terület. Megfelelõ támogatással a csernobili térség sok ember számára engedne betekintést az egykori szovjet rendszerbe.

Zaruba szerint megfelelõ szervezéssel akár évente egymillióan is megtekinthetik a csernobili atomkatasztrófa helyszínét. Ehhez szükséges az is, hogy az utazásszervezõk és az idegenvezetõk programokat szervezzenek ide. Mivel azonban a terület továbbra is lezárt, a feladat átgondolt logisztikát igényel. 


A csernobili atomerõmûben 1986. április 26-án következett be az atomkatasztrófa. A négyes blokkban egy hibásan kivitelezett védelmi gyakorlat során történt a nukleáris láncreakciót elõidézõ robbanássorozat, amelynek eredményeképp radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati valamint Európa egyes területeire is.
A közvetlen áldozatok száma 35-370 ezer között mozog. A környékrõl csaknem 135 ezer lakost kellett biztonságba vinni és kitelepíteni. A terület ma is teljesen lakatlan.