2024.03.29. - Auguszta

Havazásban is érvényesek a légi utasok jogai

Európa-szerte okoz fennakadást a havazás a légi közlekedésben, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: ilyenkor is kötelesek a légitársaságok az utasjogokra vonatkozó uniós rendeletet alkalmazni a járatok késése, törlése esetén.
bohócdoktor vizit szja 1%

A fogyasztóvédelmi szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében rámutatott arra: járattörlés esetén a légitársaság az érintett utasoknak köteles felajánlani a repülõjegy árának a vételár szerinti, hét napon belüli visszatérítését vagy javasolhatja az átfoglalást, valamint a legkorábbi eljutást a célállomáshoz.

A havazás miatt a reptereken várakozó utasoknak a légitársaságok kötelesek segítséget felajánlani. Például az átfoglalt járatra való várakozás vagy a hosszabb késés alatt az étkezést és frissítõt díjmentesen kell biztosítani az utasoknak. Ezen kívül a légitársaságnak fel kell ajánlania díjmentesen két telefonhívást, telex- vagy faxüzenet, esetleg e-mail küldését. Egy- vagy többéjszakás ott tartózkodás esetén a szállodai elhelyezést is biztosítania kell.

A fogyasztói központ kiemelte: vis maiornak minõsül a járattörlés havazás és rossz idõjárási körülmények miatt, ilyenkor a légitársaságok mentesülnek kártérítési kötelezettségük alól. Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország azt tanácsolja, ha a légitársaság nem teljesíti kötelezettségét, érdemes az esetrõl jegyzõkönyvet felvetetni.