2024.04.16. - Csongor

A Malév gépei a legcsendesebbek

A prágai repülõtér által szervezett felmérésbõl kiderült, hogy a Malév gépei a legcsendesebbek a turbólégcsavaros kategóriában megelõzve neves német és osztrák légitársaságokat, melyek a második és harmadik helyezést kapták.
bohócdoktor vizit szja 1%

A Malév így ’The Quietest Airline 2010’ (A legcsendesebb légitársaság 2010) díjat kapta a felmérést végzõ prágai légikikötõ és a cseh fõváros repülõtéri 6. kerületi vezetõitõl. A szervezõk abból a célból hirdették meg a versenyt immáron negyedik alkalommal, hogy pozitív példával ösztönözzék a légitársaságokat a környezetkímélõ eljárások és technológiák alkalmazására.

A Malév 2008 végétõl fokozatosan vezette be flottájába a gyors, költséghatékony, csendes és környezetbarát Bomabrdier Q400-as repülõgépeket. A flotta átalakításának köszönhetõen mára a Malévnak két típusból álló, egyszerûen üzemeltethetõ és karbantartható gépparkja van, 18db Boeing 737 NG repülõgép és 4 darab, a regionális útvonalakat teljesítõ Q400-as. Ez utóbbi turbólégcsavaros repülõgép kitûnõ repülési tulajdonságokkal rendelkezik, emellett az alacsony üzemanyag-felhasználásnak köszönhetõen egy székre számolt üzemeltetési költségei a legkedvezõbbek a regionális repülõgépek piacán, 30%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a hasonló kategóriájú sugárhajtású repülõgépek.

Zajcsökkentõ berendezések és technológia a Q400-as repülõgépen

A Bombardier a zaj csökkentése érdekében magas szintû technológiával szerelte fel a Q400-as repülõgéptípust, amely mind az utasokat, mind pedig a külsõ környezetet kíméli a zajártalomtól. A Q400 repülõgéptípust a Pratt & Whitney Canada által gyártott PW150A típusú hajtómûvel és a korszerû Dowty R408 típusú 6 kompozit lapáttal rendelkezõ légcsavarral szerelték fel.

A légcsavar üzemi fordulatszám-tartománya 850, 900 és 1020 fordulat/perc, azonban a Malév repülõgépek rendelkeznek olyan rendszerrel, ami lehetõvé teszi az úgynevezett ’Reduced Np Landing’ eljárást, amely során a légcsavar fordulatszáma az ilyenkor szükséges 1020 helyett 850-es fordulatra csökkenthetõ. Ez azért jelentõs, mert a turboprop repülõgépek legfõbb zajforrása a légcsavar, amelynek zaja a kialakításán túl, nagymértékben a fordulatszámától függ.
A repülõgéptípust az utasok számára különösen fontos zajcsökkentõ berendezéssel is ellátták.

Az utas-kabinban rejtett mikrofonok mérik a zajszintet, mely adatokat a rendszer egy fedélzeti microprocesszorhoz küldi, hasonlóan a hajtómû aktuális teljesítményének és a kabinnyomásnak az adataival együtt. Ezt követõen a processzor az információkat a törzsre erõsített aktív hangolt rezgéscsillapítókhoz (ATVA) továbbítja, amelyek ez alapján ellenfázisú vibrációt gerjesztenek, és lecsökkentik az eredeti rezgések nagyságát. Ennek köszönhetõen a zaj forrásának számító rezgések mértéke olyan mértékben tompul, hogy azok el sem jutnak így az utaskabin belsejébe.