2024.03.29. - Auguszta

Lakáséttermek és turizmus

Itáliában is elterjed a divat: étterembe járás helyett lakásokon rendeznek vacsorákat. Egyre többen csatlakoznak az interneten terjedõ gasztroközösséghez. Tagjai saját otthonukba hívják meg egymást, de nem a megszokott barátok közötti étkezésrõl van szó.
bohócdoktor vizit szja 1%

A meghívottak nem feltétlenül ismerik egymást, a fogásokat szakács készíti és távozás elõtt fizetni kell. Még a szakács is kifizeti a saját fogyasztását. Az Egyesült Államokból érkezett divatot gyorsan befogadta az evést és társaságot is egyaránt kedvelõ Itália. A házi éttermek listája kizárólag interneten található, az otthonukat megnyitók pedig kerülik a túlzott hírverést. Akárki csatlakozhat, de feltételnek számít, hogy a vacsorához felkínált lakás a városközpontban legyen, kényelmes vendéglátást biztosítson. A vendégekre vonatkozó szabályok tiltják a késõn érkezést, a lemondásról illik elõre értesíteni a házigazdát, és ugyancsak elõre kell jelezni az esetleges allergiát, vagy ha valaki vegetáriánus.

A fogások száma kettõ és tíz között mozog, mindez fejenként 30-60 euróba kerül. Igaz, az ellenértéket adománynak nevezik. A gasztroközösség a Facebookon és e-mailes levelezés útján gyarapszik: a Corriere della Sera szerint már kedvenc helynek számít Oliviero Leti díszlettervezõ tíz szobás lakása Milánóban, ahol vasárnaponként várják az ebédre bejelentkezõket.