2024.04.20. - Tivadar

Budapest helyett Bécs és Prága

Magyarország kiaknázatlanul hagyja számos olyan értékét, amelyek népszerûvé tehetnék a külföldi turisták körében - mondta az InfoRádió Aréna címû mûsorában a Magyar Utazásszervezõk és Utazásközvetítõk Szövetségének elnöke. Molnár Gabriella szólt az utazási irodák vagyonbiztosítékának kérdéseirõl is.
bohócdoktor vizit szja 1%

A szakember szerint ennek mértéke általában elegendõ az esetleges kártérítések fedezésére, ezért nem az összeget kell növelni, ahogy a fogyasztóvédõk szorgalmazzák, hanem a rendeletet kell betartatni.

Budapestnek és Magyarországnak is vannak olyan egyedi adottságai, amelyekre alapozni kell hazánk népszerûsítésénél. Kétségtelen ugyanis, hogy Bécs és Prága vendégszámban sokkal elõttünk áll, ami azt jelenti, hogy jobb a megítélésük - mondta a MUISZ elnöke.

A Budapestet és Magyarországot népszerûsítõ kampányfilmekben még mindig a termálfürdõk, a magyar konyha és a pusztaromantika jelenik meg. Molnár Gabriella szerint ennél "ütõsebb" imázs kell. Az elnök arra emlékeztetett, hogy felnõtt egy új nemzedék, akik már mást keresnek.

A turisztikai szakember úgy véli, hogy a "trendi" Budapest képének erõsítése célszerûbb lenne: divatos éttermeket, hajós utakat, romkocsmákat kellene népszerûsíteni, olyan helyeket, amelyek a fiatalabb generáció által keresettebbek lehetnek.

Vagy például vonzó lehetne a fõváros építészete, amely egyedülállóan szép, mégis keveset emlegetik. Pedig szervezhetnének tematikus sétákat Budapesten a szecessziós, vagy a Bauhaus épületek megtekintésével - tette hozzá.

Molnár Gabriella felhívta a figyelmet fõvárosunk zenei életének sajátosságaira is, mint például a számos dzsesszklub, vagy a Mûvészetek Palotájában rendezett színvonalas koncertek, és azt szintén hangsúlyozta, hogy nem szabad kiaknázatlanul hagyni az idei, Liszt Ferenc emlékévet sem.

Németország és Ausztria, ahol a zeneszerzõ sok esztendõn át dolgozott, már tavaly elkezdte a kétszáz éves születési évforduló alkalmából tervezett rendezvények reklámozását. Magyarország viszont még elég keveset tett ez ügyben - jegyezte meg a MUISZ elnöke.

Molnár Gabriella beszélt az utazási irodák vagyoni biztosítékának kérdéseirõl is. Ennek egyik formája a biztosítási szerzõdés. A kauciót készpénzben, biztosítással vagy bankgaranciával lehet felmutatni - mondta.

Ennek összege charterezés esetén a tervezett éves forgalom húsz százaléka, ha nem charter utakat bonyolít az iroda, akkor tizenkét százalék - részletezte a szakember. Hozzátette: meghatározott a vagyoni biztosíték minimum összege: a charterirodáknál ez húszmillió forint.

Az errõl szóló rendelet kimondja azt is, hogy ha az iroda a tervezettnél nagyobb bevételre számít, akkor a vagyoni biztosíték összegét öt napon belül ehhez kell igazítani - fûzte hozzá.

Molnár Gabriella elmondta, hogy a kaució összege az eddigi csõdeseteknél elegendõ volt a kártalanításra. A MUISZ ezért továbbra is azt vallja, hogy nem a vagyoni biztosíték összegét kell felemelni, ahogy a fogyasztóvédõ egyesületek hangoztatják, hanem a rendeletet kell betartatni.

Emellett ellenõrizni kell, hogy a lekötött utasszám után befizetett elõleg megfelel-e a kaució mértékének. Így talán meg lehetne elõzni a közelmúltban elõfordult súlyos eseteket - fejtette ki.

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy a kaució mértékének emelése nagyon sok tisztességesen mûködõ vállalkozásnak okozna gondot, ráadásul az utakat is megdrágíthatja.