2024.03.29. - Auguszta

Melyik a jó és a megbízható utazási iroda?

1200 utazási iroda mûködik Magyarországon, évente közel egy millióan veszik igénybe a szolgáltatásaikat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezõk és Utazásközvetítõk Szövetségének szóvivõje, aki hozzátette: az irodák közül tavaly három ment csõdbe, és ez több ezer embert érintett.
bohócdoktor vizit szja 1%

Azt gondolnánk, hogy a gazdaság más területeivel összehasonlítva elenyészõ az utazási irodák csõdjének a száma, de egyetlen csõd is sokkal több a kelleténél - fogalmazott Molnár Judit, aki beszélt arról is, hogy legutóbb az Aeroviva ment tönkre. Az Aeroviva 16 éve volt az utazási piacon, a csõd meglepte a szakmát. Decemberben nagy akciókat hirdetett az iroda, négy charterjárata volt lekötve (két afrikai és két ázsiai), ami nagyon nagy volumennek számít a szóvivõ szerint.

Minden nagy, jó nevû utazási iroda idõnként akciózik. Ha azonban hosszú heteken keresztül nagyon olcsóak az árak, vagy a katalógusát úgy jelenteti meg, hogy áthúzza az eredeti árakat, és jóval olcsóbban kínálja az uatzásokat, akkor az már gyanús lehet - magyarázta Molnár Judit, aki azonban elmondta, hogy jelenleg nincs ilyen "gyanús" iroda, de még csak január van.

Nagy problémát jelent a fekete utazásszervezés is, hiszen ezek a vállalkozások jóval alacsonyabb költségekkel mûködnek, és még adót sem fizetnek. Annyival azonban nem olcsóbbak, hogy az utasoknak megérje kockáztatni az utazást - emelte ki a szóvivõ, hangsúlyozva azt is, hogy egy meghiúsult utazás esetén nincs lehetõség kompenzációra és kártérítésre.

Az utazások 25 százalékát szervezik feketén, ez 40-50 milliárd forintot jelent.