2024.04.24. - György

A londoni Science Museum látogatói 3D-s arcképüket adják a tudománynak

A londoni Science Museumban található Én 3D-ben standon kamerák sorozata készít felvételt a vállalkozó kedvû látogatókról, hogy azután megépítse a képekbõl az illetõ 3D-s arcmását.
bohócdoktor vizit szja 1%

A résztvevõkrõl készült 3D-s felvételek nem csak izgalmas játékként funkcionálnak, hanem klinikai vizsgálatokra is felhasználják õket, hogy tanulmányozásuk segítse a veleszületett arckoponya-torzulásokkal élõk plasztikai mûtétjét és kezelését - olvasható a BBC hírportálján (www.bbc.co.uk).

"Nagyon egyszerû eljárás, kilenc szimultán mûködõ kamera és némi programfejlesztés segítségével áll elõ a 3D-s felvétel" - magyarázta Chris Abela, a Great Ormond Street-i kórház arckoponyára szakosodott sebésze.

Elkészült 3D-s arcmásuk felhasználásával a látogatók bármely szögbõl és nézõpontból megnézhetik "magukat", virtuális krokodil- vagy zebrabõrbe bujtathatják ábrázatukat, ám cserébe beleegyezõ nyilatkozatot kérnek tõlük, amelyben hozzájárulnak a felvétel kutatási célú hasznosításához is.

"Ez lesz az arcformák eddig összegyûjtött legnagyobb nemzetközi adatbázisa. London tökéletes hely arra, hogy a globális népesség körében elõforduló változatos arcjellegzetességeket rögzítsük" - tette hozzá Allan Ponniah, a Great Ormond Street-i kórház sebésze.
MTI