2024.04.24. - György

Utazási tanácsok és tippek: Repülõs utazás gyermekkel, és csecsemõvel

Utazás csecsemõvel (0-2 év)

Fontos! A csecsemõvel történõ utazást mindig a jegy megvásárlása elõtt kell jelezni a repülõtársaság felé!
bohócdoktor vizit szja 1%

Az utazáskor érvényes életkor (0-2 év) alapján a repülõtársaság kedvezményes jegyárat számol a csecsemõk részére.

A 2 évesnél fiatalabb gyermek csak szülõvel (kísérõvel) utazhat. Számukra nem szükséges külön ülõhely, s ezért a jegyük is kedvezményes. A szülõk a babakocsit egészen a beszállásig használhatják abban az esetben, ha azt magukkal viszik. A fedélzeten lehet kérni bölcsõt (bizonyos géptípusokon) és a baba számára különleges ételt.

Egyedül utazó kisgyermek (ált. 6-12 éves kor)

Fontos! Ha gyermeke egyedül utazik, ezt már a helyfoglalásnál jelezni kell a repülõtársaság felé, hogy idõben kísérõt biztosítsanak részére, illetve hogy ezen szolgáltatás költségérõl még a jegyvásárlás elõtt pontos tájékoztatást adjon a légitársaság.

Általában 6 éves kortól 12 éves korig a gyermekek úgynevezett UM-ként (UM - unaccompanied minor / kíséret nélküli gyermek) utazhatnak. Ezt már a helyfoglalásnál kell jelezni, a szolgáltatás költségérõl a légitársaság ad pontos tájékoztatást. Az alsó és felsõ korhatár légitársaságonként változhat.

A gyermeket a földi, illetve a légi utaskísérõk vezetik és segítik az utazás során. A szülõk (hozzátartozók) a gyermeket a jegykezelésig kísérik, ahol egy adatlap (UM-nyomtatvány) kitöltése szükséges a gyermek utazásához. A nyomtatvány kitöltéséhez az alábbi információk szükségesek: a gyermeket az indulásnál segítõ személy (általában szülõ) adatai és elérhetõsége (telefonszáma), gyermek adatai, az útvonal, gyermeket a célállomáson fogadó személy adatai. A gyermeket a jegykezelés után a földi utaskiszolgáló személyzet kíséri a beszállító kapuhoz, vezeti egészen a fedélzetig, s adja át a légi utaskísérõnek. Az indulásnál segédkezõ szülõnek, hozzátartozónak meg kell várnia a gép felszállását.

Az érkezéskor ugyanígy már a repülõgép ajtajánál várják a gyermeket, kísérik át az útlevél-ellenõrzésen, segítenek felvenni a poggyászát, és végül adják át az UM-nyomtatványon feltüntetett személynek, akinek igazolnia kell magát. Figyelem, szigorú szabály, hogy másnak nem adhatják át a gyermeket! Mind a földi, mind pedig a légi utaskísérõk megkülönböztetett figyelmet fordítanak az UM-ként utazó gyermekre.