2024.04.20. - Tivadar

Utazáshoz szükséges gyógyszerek

A nyár az utazások idõszaka, de bizony ilyenkor sem szabad otthon hagyni a megfelelõ gyógyszereket!
bohócdoktor vizit szja 1%

Mára már megszokott dolognak számít, hogy külföldön töltjük el a jól megérdemelt szabadságunkat. Más országról lévén szó nem ismerhetjük eléggé a gyógyszertárak nyújtotta kínálatot, de akár az áraik is a többszörösei lehetnek az itthoninak.

Természetesen, több napig tartó lázas állapot, súlyosabb fertõzés vagy baleset esetén orvoshoz kell fordulni, de a legtöbb esetben, ha megfelelõen felkészültünk, vagy nem komoly abajról van szó megteszi a gyógyszeres neszeszerünk is.

Utazás elõtt tehát állítsunk össze egy kis "házipatikát", mely a legszükségesebb gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket tartalmazza.

Amikre fel kell készülnünk:

Lázcsillapító
A megszokott és számunkra hatásos tablettát, gyermekeknek esetleg kúpot vagy szirupot.

Fájdalomcsillapító
Recept nélkül is kapható tabletták, vagy a saját orvos által felírt fájdalomcsillapító

Hasmenés
Széntabletta, esetleg probiotikumos készítmények

Hányás
Sokan szenvednek hosszabb utazás közben hányingertõl. A B6-vitamin bevétele csökkentheti a panaszokat.

Herpesz
Az erre hajlamosaknál az erõs nap hatására kiüthet a herpesz. Vigyünk magunkkal herpesz elleni krémeket.

Csípések
Ha már kész a baj, akkor jó, ha kéznél van a viszketést csökkentõ gél. Rovarcsípések esetén ajálott a kálcium pezsgõtabletta fogyasztása.

Napégés, leégés
Vízparti nyaralás esetén, sok napsütéses országrészeken elengedhetetlen a napozókrém használata. Ha nem elõször napozunk, akkor is használnunk kell naptejet a védelem érdekében. A leégésre kaphatunk a gyógyszertárakban speciáls dexpanthenol tartalmú sprayt, amely hûsíti a bõrt.

Napszúrás
Megelõzhetõ sapka, kendõ, napernyõ használatával. A napszúrás tünetei a fejfájás, a hányinger, a hányás, a láz. A legjobb ellenszere a besötétített helyen való fekvés, hideg vizes borogatás, hányás- és lázcsillapító bevétele.

Sebek
A horzsolt, vágott sebeket a rárakódott szennyezõdéstõl meg kell tisztítani folyó vizzel, majd fertõtleníteni kell a sebet. Tilos a sebeket sebhintõporral beszórni! A sebek ellátásához steril gézlapokat, gyorstapaszok is tartsunk magunknál.

Megfázás
Vény nélkül kapható gyógykészítmények, tabletták, torokfertõtlenítõk, italok alkalmazhatók. Antibiotikumot ne vigyünk magunkkal, mert súlyosabb tünetek esetén orvoshoz kell fordulni, adagolása csak felügyelettel biztonságos.

Repülés, hajózás
Hatásos szopogató tabletták kaphatók a le- és felszállás okozta hányinger, szédülés ellen. A nagy idõeltolódás okozta jetlag ellen enyhe nyugtató, altató.

Krónikus betegek
Akik a betegségük miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak, gyógyszereiket vigyék magukkal! Ne számítsunk arra, hogy a gyógyszerünk egy másik országban is kapható.