2024.04.20. - Tivadar

Elengedhetetlen az utasbiztosítás utazás elõtt

A nyári szünidõben százezrek utaznak külföldre, a megfelelõ utasbiztosításról azonban jó, ha harmaduk gondoskodik.
bohócdoktor vizit szja 1%

Egy tengerparti nyaralás költségeihez képest elhanyagolható összegért, már napi néhány száz forintért köthetünk utasbiztosítást, mellyel igen komoly kellemetlenségektõl tudjuk megóvni magukat. De az sem mindegy, milyen feltételekkel tesszük mindezt. Rengeteg biztosítást találhatunk, de két fõ szempont van, ami alapján érdemes összehasonlítanunk ezeket.

Az egyik a betegség és poggyászkár esetén járó biztosítási összeg, a másik pedig a biztosítás díja. Rövidebb, környezõ országba történõ utazás esetén a kisebb limitû biztosítás is megteszi, ám Európán kívüli, hosszabb idõtartamú nyaraláshoz érdemesebb a magasabb limitût választani.

További szempontként mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy a biztosításhoz milyen assistance szolgáltatás jár. Baj esetén ugyanis az assistance feladata szinte mindenben segíteni a legtöbbször az adott ország nyelvét sem ismerõ ügyfelét, az orvos küldésétõl a legközelebbi kórház címének megadásán keresztül a hazautazás megszervezéséig. Így aztán ma már követelmény, hogy az assistance ne csupán 0-24 óráig legyen elérhetõ, de magyar nyelven is lehessen velük kommunikálni.

Sokaknak olyan bankkártyája van, melyhez utasbiztosítás is tartozik. De mielõtt családostul útnak indulunk, érdemes részletese utána járni, mit tartalmaz a szolgáltatás. Létezik továbbá az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártya is, mely szintén sok mindenre használható, de önmagában még nem biztos, hogy elegendõ. Például nem terjed ki az elveszett poggyászra illetve a hazautazás költségeinek fedezésére.

Az igazolást általában csak állami kórházak fogadják el. Számos országban az állampolgárok is önrészt fizetnek az ellátásért, ami komolyabb sérülés esetén 10-20%-os önrész mellett is könnyen elérheti a százezer forintos mértéket. Ettõl függetlenül mindenképpen érdemes kiváltani az ingyenes igényelhetõ kártyát, melyhez érvényes TB-kártya, személyi igazolvány szükséges.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Európai Egészségbiztosítási Kártyával, a huszonhét EU-tagállamban, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban vehetjük igénybe az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van. A kártya felmutatásával ugyanolyan feltételekkel és költségek fizetésével (bizonyos országokban ingyenesen) részesülhetünk ellátásban, mint az adott országban biztosítással rendelkezõ személyek.

Az országok egészségügyi rendszere egymástól eltérõ. Elõfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazánkban nem számolnak fel pénzt, egy másik országban nem ingyenesek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utazási biztosítást.

A kártya nem jogosít fel magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetõk az olyan költségek, mint pl. visszaútra szóló repülõjegy vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke. A kártyával nem fedezhetõk az Ön költségei abban az esetben, ha Ön kifejezetten orvosi kezelés igénybevétele céljából utazik külföldre.