2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Védõoltások utazás elõtt

Milyen védõoltások beadatása javasolt egy egzotikus utazás elõtt? A fejlõdõ országokba történõ utazáskor célszerû a már korábban megkapott védõoltás megújítása.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ilyen például gyermekbénulás elleni oltás, tetanusz stb. Az igen gyakori A típusú májgyulladás (hepatitisz A) ellen hatékony védõoltás létezik, melybõl az elsõ adagot a kiutazás elõtt legalább egy héttel fel kell venni. A vérrel és szexuális úton terjedõ májgyulladás (hepatitisz B) ellen három oltás beadása szükséges, ami húsz évre nyújt védettséget. Ma már a hepatitisz A és B ellen kombinált védõoltás is kérhetõ, amely három oltás beadása után eredményez védettséget.

Az alacsony immunizációs szintû országokban a gyermekek számára kötelezõ a diftéria (torokgyík), a tetanusz, a szamárköhögés, a kanyaró, a mumpsz, a rubeola és a gyermekbénulás elleni vakcina. A felnõtteknek a fent említett vakcinák utazás elõtt 4-6 héttel emlékeztetõként adhatók. A pneumoccocus (tüdõgyulladást okozó baktérium) ellen a PCV7 oltóanyaggal védekezhetünk, amelyet 3 dózisban kell beadatni, és 5 évig nyújt védettséget. Felnõtteknél érdemes az influenzaoltással kombinálni. A fejlõdõ országokban jellemzõ tífusz ellen az oltáson kívül szájon át is szedhetõ orvosság nyújt védettséget (öt évre), de szedését indulás elõtt egy héttel már el kell kezdeni.

A Szaharától délre elterülõ országokban a járványos agyhártyagyulladás elleni vakcina a B típusú betegség kivételével 3 évig ad védettséget. Az Ázsiában és a Csendes-óceán partjainál elõforduló agyvelõgyulladás elleni vakcinával 3 évig vagyunk biztonságban. A veszettség elleni oltás 2 évig véd. A gyermekkorban megkapott BCG oltás egész életre nyújt biztonságot. Az afrikai kontinensen és a Dél-Amerikában jellemzõ sárgaláz elleni oltással 10 évig védettek maradunk.

A WHO a himlõoltást kivette a kötelezõ oltások közül. A koleraoltást - annak alacsony hatásfoka miatt - szintén nem javasolja kötelezõen alkalmazni. Így jelenleg egyedül a sárgaláz ellen követelhetõ meg oltási bizonyítvány nemzetközi utasforgalomban.