2024.03.19. - József, Bánk

Hogyan spóroljunk a nyaraláson?

Idén kezdje el idõben tervezni a külföldi nyaralását, így rengeteg pénzt tud megspórolni magának és a családjának. A különbözõ utazási irodák last minute ajánlatai általában kedvezõek, fõleg ha a nyaralási terv kimerül annyiban, hogy mindegy hol, csak legyen tenger, ingyen koktél és napsütés. Ha azonban ön másfajta nyaralásra vágyik, akkor itt az ideje elkezdeni gondolkodni.
bohócdoktor vizit szja 1%

Most még van idõ, mindent meg tud szervezni magának, így egyrészt rengeteg pénzt tud spórolni, másrészt biztos lehet benne, hogy hazahozzák, harmadrészt azzal utazik, akivel akar.

Városnézõs nyaralást szeretne, vagy henyélõset? Fontos önnek, hogy gyakorlatilag a tengerbe nyíljon a hátsó terasz ajtaja, vagy hajlandó engedni ebbõl? Európában gondolkozik, vagy távolabb szeretne utazni? Van esetleg olyan város vagy ország, ahova mindig vágyott, de valamiért sosem jutott el? Ha megvannak a fõ pontok, indulhat a keresgélés. Mindennek az alapja, hogy legyen nyitott, rugalmas, és ne ragadjon le egy városnál vagy országnál. És ami a legfontosabb, gondolja végig mennyit tud a vakációjára szánni. Legyen egy pontos keretösszeg, amit nem lép túl, így késõbb sem fog rossz szájízzel visszagondolni a nyaralásra.

Gondolja végig az ismerõseit, barátait, volt osztálytársait, rokonait, hátha vannak köztük olyanok, akik külföldön dolgoznak. Beszéljen velük, és ha önnek is szimpatikus a város, ahol élnek, nyugodtan kérjen tõlük tanácsot. Rengeteget spórolhat a szálláson, ha együtt kitalálnak valamilyen megoldást. Néhány napra biztosan szívesen vendégül látják, de az is lehet, hogy pont tudnak egy akár rövid távra is kiadó szobát, vagy egy kedvezõ árú kis hotelt. Családosak gondolkozhatnak házcserén is, amíg hazalátogat a kint élõ család. Nekik is kényelmesebb, ha nem a rokonoknál kell szorongani, és önök is megspórolják a szállás költségeit, ráadásul biztosan otthonos körülmények között tudnak nyaralni.

Most még a fapados légitársaságok ajánlatai között is lehet találni olcsó repülõjegyeket, érdemes ezeket minél hamarabb lefoglalni, mert a szállás mellett ez a másik olyan pont, ami sok pénzünket elviheti. Foglalásnál figyeljen oda a részletekre, a poggyászok méretére és a díjakra. Érdemes egyébként az európai utazások alkalmával szétnézni az interneten, hiszen vonattal vagy akár busszal is sok közkedvelt úticél megközelíthetõ, ráadásul sokkal érdekesebb tájakat láthat, mintha repülõvel utazik. Általában a hétköznapok, a kedd, szerda, csütörtök a legolcsóbbak, szóval ha rugalmas az utazás napját illetõen, biztosan kedvezõbb ajánlatot kap, mintha ragaszkodik egy adott dátumhoz. Viszont járjon el körültekintõen a szabadságolást illetõen.

Ha megvan az úticél, nézzen körül az interneten. Sokszor találhat kedvezményeket egy-egy szimpatikus szállás weboldalán, vagy a legnépszerûbb foglalási oldalak ajánlatai között is ki lehet fogni remek árakat, fõleg, hogy ott is népszerûek a pár napos akciók. Itt például még az ön által preferált úticélokat is megadhatja, õk pedig értesítik a kedvezményes ajánlatokról. Ezeket már csak azért is érdemes áttanulmányozni, hogy a látogatói kommentek alapján ki tudjuk szûrni, melyek azok a szállodák, amik a valóban hasonlítanak a vendégcsalogató képekhez.

Próbáljon olyan szállást keresni, ahol ingyenes a reggeli, és a szobában hûtõ, esetleg mikrohullámú sütõ is található, így szintén sokat spórolhat az ételeken. A kuponos oldalak is rengeteg szálláslehetõséget ajánlanak, sõt akár csomagajánlatokhoz is hozzá lehet jutni kedvezõ áron, de ahogy azt már megírtuk, mindig legyen körültekintõ, és figyeljen a buktatókra.

Sokkal egyszerûbb, ha már most elkülönít havonta egy kisebb összeget, akár egy külön számlára, így talán nem érzi meg annyira a vakációt a pénztárcája. Ha például már most elkezd félretenni havi ötezer forintot, akkor egy augusztusi nyaralást máris 35 ezer forint költõpénzzel kezdhet. Nyaralás elõtt sem biztos, hogy érdemes nagybevásárlást tartani, hiszen kint úgyis elmegy szétnézni és úgyis vesz valamit, így nem fog kétszer költeni, ráadásul a szuvenír is megvan.