2024.04.25. - Márk

Gyanús az olcsó utazás

Váratlanul érte a piacot a Karya Tour bedõlése, de a Magyar Utazási Irodák Szövetsége szerint a csõd nem indít el lavinát. Az irodák kötelezõ kauciós rendszere ugyanakkor még mindig nem tökéletes.
bohócdoktor vizit szja 1%

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége nem ért egyet azzal a megjelent becsléssel, hogy a felére esett volna vissza a kereslet a szervezett utak iránt. Azt elismeri a szervezet, hogy a válság miatt az utazók egyre inkább árérzékenyek és sokszor maguk szervezik meg a nyaralásukat, valamint a forint gyenge árfolyama is kedvezõtlenül érinti az utazási irodákat. Bakó Balázs, a MUISZ kommunikációs bizottságának tagja szerint azonban korai lenne még azt állítani, hogy a török Karya Tour bedõlése lavinát indíthat el. „Hogy lesz-e csõd az idén, ilyenkor még nem lehet megmondani” – magyarázta, megemlítve, hogy az utasoknak célszerû nagy múltú, megbízható irodával utazniuk. Az irreálisan alacsony árak gyanúsak – tette hozzá.

Az utazási irodák kötelezõ kauciós rendszerét elõíró rendelet még mindig nem tökéletes, lenne mit javítani rajta, például a kaució alapját jelentõ összeg meghatározását – mondja Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utazási tagozatának vezetõje. Mint utalt rá, az okozza a problémát, ha egy utazásszervezõ jelentõs elõlegállományt szed be, így ha a szezon elõtt megy csõdbe, akkor, bár jogszerûen járt el, az utasok nem kapják meg a teljes részvételi díjat, miután a kaució lényegesen alacsonyabb összegrõl szólt.

A most csõdbe ment török utazási iroda ügyfeleit ez szerencsére nem érinti. A pórul járt utasokat 24 órán belül hazahozta a társaság biztosítója, és bár a pontos kárigény még nem ismert, úgy néz ki, hogy a Karya biztosítása fedezi a kárigényeket.