2024.04.20. - Tivadar

Hungarikum Falu 2010-ben is a Szigeten

Idén már másodszor csapnak a húrok közé Magyarország legjobb prímásai, hogy a világsztárokat felvonultató Nagyszínpaddal átellenben, a magyar kultúra féltett kincseit mutassuk be Európa fiataljainak.
bohócdoktor vizit szja 1%

A több mint egyhektáros területen megvalósuló, a népmûvészetet, kézmûvességet, gasztronómiát egyaránt átfogóan bemutató helyszín idén az aratás és a kenyér tematikáját járja körül. Ezt a hetet az Európa szerte híres magyar búzának, a hatalmas alföldi kenyereknek, a rábaközi perecnek, a töpörtyûs pogácsának és az aratáshoz kapcsolódó szokásoknak szenteljük.

A magyar nép a búzát „életnek” hívta és féltõ gonddal óvta egész évben, hiszen a nyár derekán egész évi táplálékának alapját takarította be, a mindennapi kenyértõl a karácsonyi kalácsig. A Péter-Pálkor vagy Sarlós Boldogasszony napján megindult hatalmas munka, az aratás minden közösség legfontosabb nyári eseménye volt. Rengeteg szokás, hiedelem és speciális eszköz kapcsolódik az aratáshoz, aminek végét mindenhol nagy aratóbálokkal ünnepelték.

A Sziget öt napján bebarangoljuk képzeletben a magyar vidék búzatábláit, és amit reggel learattunk, azt napközben feldolgozzuk és a nagy munka végét minden este bállal ünnepeljük meg. A sátrakban a szentendrei SKANZEN és a Langalló Program kiállításai mellett kézmûves és tánc mûhelyek várják az érdeklõdõket. Végigkövethetjük a búza életét a magtól a kenyérig, kipróbálva a learatott búza körüli munkafázisokat, a cséplést, a szelelést és az õrlést. A lisztbõl lehet kenyeret, kalácsot, perecet dagasztani, sütni, de lesz szalmafonás, aratókoszorú készítés is. Kora délután táncokat, népi játékokat, népdalokat tanulhatunk Mezõföldtõl a Rábaközön, Gyimesen, Moldván keresztül egészen a Palócföldig. A nap legfontosabb, legszínesebb eseménye a táncegyüttesek délutáni felvonulása lesz.

A gyönyörûen ünneplõbe öltözött táncosok saját tájegységük dalait, táncait, viseleteit mutatják be végigvonulva az egész szigeten. Az impozáns menet idõrõl idõre megáll, hogy táncba húzza az útja mentén bámészkodókat, kedvet csinálva az esti bálhoz. A Hungarikum Falu központi helyszínén, a csûrben, ahol napközben a cséplés, szelelés, zsákolás embert próbáló munkája folyik, éjszaka szívderítõ mulatságra vár mindenkit Pál István Szalonna és bandája.

A Hungarikum faluban minden a magyar hagyományokról szól. A táncegyüttesek, népzenekarok, kézmûvesek hagyományõrzõ programjai mellett a kistermelõk és nagyobb vállalkozások borai, pálinkái, mangalica kolbászai, sajtjai és más egyedi termékei közül válogathatunk. Több tucat kemencében sülnek a magyar búzát dícsérõ kalácsok, pogácsák, perecek, cipók, lángosok, amihez õstermelõktõl vehetünk sajtot, túrót, gyümölcsöt. Szombaton délelõtt igazi vásárba várjuk az érdeklõdõket, ahol régi ruhák, csizmák, vászonnemûk, zsákok, szõttesek, kasok, kosarak, csuprok között válogathatunk. Vasárnap délelõtt kenyérszenteléssel egybekötött, ökumenikus Istentiszteletre várjuk a szigetlakókat.

Az újdonságokkal teli színes forgatagban tavalyi ismerõsökkel is találkozhatunk, idén is lehet majd hajat fonatni, népi motívumos testfestést kérni, régi népi játékokkal játszani, lesznek hagyományos magyar ételek és ha az aratás embert próbáló munkája után estére már csak egy pohár bor mellett van kedvünk ügyörögni, a Borfaluban még az is megtörténhet, hogy az asztalunkhoz lép a prímás, hogy elhúzza a nótánkat. Ilyenkor jöhetnek jól a napközben tanultak, mert addigra már tudni fogjuk, hogy „Kossuth lova megérdemli a zabot...”.