2024.04.18. - Andrea, Ilma

Kisgyerekkel nem ajánlott Görögországba utazni

Kanyarójárvány van Görögországban és Franciaországban, ezért az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a még oltatlan, 15 hónaposnál kisebb gyerekekkel ne tervezzenek a szülõk utazást ezekbe az országokba. A magyar tisztiorvosi szolgálat pénteki közleményébõl az is kiderül: mivel Magyarországon szinte teljes az átoltottság, illetve a védettség a kanyaró ellen, itthon nem kell tartani ettõl a betegségtõl.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ha halaszthatatlan az utazás, a háziorvossal kell megbeszélni a teendõket. Egyes esetekben ugyanis az oltást 15 hónaposnál fiatalabb csecsemõ is megkaphatja. Féléves korig ráadásul az anyai immunitás miatt a csecsemõ is bizonyos fokig védett a betegség ellen.

Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarországon 1969 óta kötelezõ a kanyaró elleni védõoltás. 1989 óta két oltásból áll a kanyaró elleni védelem: az elsõt 15 hónapos korban, a másodikat 11 évesen kapják meg a gyermekek. Ennek megfelelõen a 40 évesnél fiatalabbak legalább egy, a 28-29 évesnél fiatalabbak pedig két oltásból álló kanyaró elleni immunizációt kaptak. A közlemény szerint mivel a kanyaró igen ragályos betegség, a be nem oltott 40 évesnél idõsebbek túlnyomó többsége a természetes módon szerezte meg a védettséget. Magyarországon egyébként 2001-ben diagnosztizálták az utolsó hazai eredetû megbetegedést, azóta évente 1-2 behurcolt esetre derül csak fény.

Görögországban év eleje óta 125 igazolt kanyarós megbetegedést regisztráltak, Franciaországban pedig májusig 1972 esetet. A francia egészségügyi hatóság szerint a járvány amiatt következett be, hogy a beoltott gyermek száma nem éri el azt az optimális szintet.