2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Már a turisták sem a régiek

A turizmus még nem érte el a mélypontot, az elsõ félévben nincs nyoma a fellendülésnek, a kereskedelmi szálláshelyek elsõ félévi bevétele bruttó 100 milliárd forint sem volt, 1,5 százalékkal kevesebb, mint egy éve.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ezt Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelõs helyettes államtitkára mondta és nem volt optimista, amikor azt hangsúlyozta, hogy nagyon gyorsan új piacok felé kell lépni, ha a legfontosabb küldõ piac, a német továbbra is gyengül.

A gyors reagálás érdekében mihamarabb piackutatást indít a tárca bel- és külföldön egyaránt. Emlékeztetett arra, hogy a Németországból érkezõ turisták vendégéjszakáinak száma az idei év elsõ felében 6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Jelentõsen, több mint 25 százalékkal nõtt azonban az Oroszországból érkezõk száma.

Tavaly a gyógyszállodák eredményesebbek voltak, a wellness szállodáknál, magasabb volt a foglaltságuk. A szomszédos országokból érkezõk inkább a wellness szolgáltatásokat keresik, míg az orvosi szolgáltatások iránt a német, osztrák, svájci, ír és angol vendégek érdeklõdnek. A tárca ezekben az országokban internetes kérdõívekkel igyekszik feltérképezni a turisták igényeit és azt, hogy utazási céljaik között melyiket tartják a legfontosabbnak.

A KSH statisztikája alapján a helyettes államtitkár egyértelmûnek nevezte, hogy új turizmusstratégiára van szükség: az eddigi elegendõ volt a vendégéjszakák számának növeléséhez, a bevételek bõvítéséhez azonban nem.

Hangsúlyozta: a Széchenyi Tervben prioritást élvez a turizmus, ezen belül is az egészségturizmus, ahol a várólisták, a kihasználatlan kapacitások és a külföldi igények összehangolása fontos feladat.