2024.03.29. - Auguszta

Betiltanák a fiákereket Rómában

Michela Brambilla, a turizmusért felelõs olasz miniszter szerint a turisták örömére a belváros kaotikus forgalmában közlekedõ lovaskocsik csorbítják Róma mint az állatok jogait szívén viselõ modern város tekintélyét. A lovak ugyanis a hõségben is órák hosszat úton vannak a gépjármûforgalom közepében, miközben 8 mázsás terhet húznak maguk után.
bohócdoktor vizit szja 1%

"A világ az alapján ítél meg minket, ahogyan mi az állatokkal bánunk. Egyre több jogvédõ és állatvédelmi szervezet szólítja fel a várost, hogy szüntessék meg a fiákerek szolgáltatásait" - fejtette ki Brambilla.

Naponta ötven lovaskocsi verseng a turisták kegyeiért - harminc évvel korábban több mint háromszor ennyi járta az utakat. A mai motorizált konkurencia - a taxi, turistabusz és bérkerékpár - azonban nemcsak gyorsabb, hanem olcsóbb is.
Brambilla az állatvédõ

Rómában 2004 februárjában alapították meg a lovaskocsisok szakszervezetét, amelynek célja, hogy a fiákerek védelme érdekében nyomást gyakoroljon a politikusokra. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a kocsiknak szabad bejáratuk legyen minden turistalátványossághoz.

Brambilla állatvédõ akcióival heves vitákat indított el Olaszországban. Augusztusban Siena város világszerte ismert hagyományos lovasversenyének, a Paliónak a betiltását követelte. A világ legnagyobb múltú versenyét 1644 óta minden évben július 2-án és augusztus 16-án rendezik meg. Kormányzati körökben Brambillán kívül még nem akadt, aki ilyen sokszor emelte volna fel a szavát a Palio ellen.