2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Pálinkafõzõ turizmus

Pálinkafõzõ turizmus indult Szlovákiából Magyarországra. Ennek legfõbb oka, hogy a határ magyar oldalán olcsóbban készíthetõ el a szesz. A szlovák adószabályok miatt több ezer illegális szeszfõzde mûködik északi szomszédunknál.
bohócdoktor vizit szja 1%

Szlovákiában idén várhatóan csak feleannyi pálinkát fõznek, mint a korábbi években. Az ország egyes területein tavasszal elfagyott a nyersanyag, máshol kevés és rossz minõségû a megtermett gyümölcs. Nyugat-Szlovákiában a szilva mentheti meg a pálinkafõzõket, délen azonban egy új jelenség ütötte fel a fejét, sok szlovákiai látogatja a magyarországi pálinkafõzõket – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Simon Béla, a tornagörgõi pálinkafõzde vezetõje. „Nem probléma átmenni a másik oldalra egy jóbarátot találni. Ha nem kell adót fizetni, hat-nyolcszáz forintból lehet pálinkát fõzetni” – fogalmazott.

Simonék 1992-tõl üzemeltetik a tornagörgõi pálinkafõzdét, amelynek ügyfélköre idén várhatóan öt-hatszáz fõre csökken. A kifõzött szeszmennyiség ára a jövedéki adóból és a bérfõzés árából tevõdik össze, az adó azonban az ár több mint a felét teszi ki Szlovákiában.

Szlovákiában rendkívüli méreteket ölt az illegális pálinkafõzés. A mintegy 150 hivatalos szeszfõzde mellett 15 ezer, más számítások szerint 20 ezer illegális mûködik. A szakértõk szerint már az is sokat segítene a helyzeten, ha például az osztrák gyakorlatot átvennék, amely szerint az elsõ öt liter pálinka adómentes lenne a hivatalos fõzdében.