2024.03.29. - Auguszta

Zöld taxik Budapesten

A Magyarországon is egyre fontosabb környezettudatosságot felismerve, egy nemzetközi befektetõi csoport projekt társaságot alapított Budapesten Green City Future Zrt. néven.
bohócdoktor vizit szja 1%

A társaság elsõ lépésként egy környezetbarát, "zöld" taxitársaságot hozott létre Budapesten Green Taxi néven. A Green City Future Zrt. részt kíván venni az európai "Green Cars" projektben, ami rövid távon alacsony kibocsátású és hibrid gépkocsik, középtávon pedig elektromos hajtású gépkocsik magyarországi üzembe állítását, elektromos gépkocsik számára alkalmas töltõhálózat telepítését, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásokat és kutatásokat is magában foglal - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A taxitársaság induló flottája kizárólag EU5 környezetvédelmi besorolású kocsikból áll. A Porsche Hungaria által szállított ©koda Octavia GreenLine, ©koda Superb GreenLine, Volkswagen BlueMotion és Volkswagen BlueMotion Technology gépkocsik a világon az elsõk között vannak az alacsony károsanyag-kibocsátás, és üzemanyag-fogyasztás révén megvalósítható környezetkímélés szempontjából.

Elsõsorban városi fuvarozást vállalnak, saját gépkocsikkal, maximált árakkal. Ezek közepes tarifákat jelentenek, de nem mi leszünk a legolcsóbbak - hangzott el a tájékoztatón. Semmi közelebbit nem lehetett megtudni a tarifákról. A késõbbiekben más taxisok is csatlakozhatnak a Green Taxihoz, ha megfelelnek követelményeikhez. Sõt, azt szeretnék elérni - hangsúlyozta a Levegõ Munkacsoport jelen lévõ vezetõje - hogy a jövõben csak Euro5-ös taxik futhassanak a magyarországi utakon.

Többek részérõl felvetõdött, hogy az új taxitársaság valójában a Zóna Taxi másodvirágzása, csak más néven. Errõl nem kívántak részletesebben nyilatkozni a cég vezetõi. Az elkövetkezõ években a Green Taxi gépkocsiparkját fokozatosan bõvíteni kívánja elektromos kocsikkal. Azt tervezik, hogy a taxizást rövid idõn belül egy elektromos autókból álló, nulla károsanyag-kibocsátású flottával fogják végezni, várhatóan Európában elsõként.