2024.03.29. - Auguszta

A turizmus fekete lyuka: Budapest

Legalábbis Bojár Iván András, volt városarculati tanácsnok szerint, aki hosszas vitairatban fejti ki a turizmust is befolyásoló városfejlesztés irányait.
bohócdoktor vizit szja 1%

Budapest jó hely - véli Bojár kiegészítve azzal, hogy nem nagyon jó hely. Mint az egykori tanácsnok írja: a fõváros „rejtett értékekben gazdag, de a nem rejtett, elsõdleges és direkt módon megmutatkozó értékekkel kifejezetten rosszul áll.”

Budapest felfejlesztése, megfelelõ pozicionálása nem több pénzt, hanem szemléletváltást igényel - veti fel Bojár. A város korántsem pusztán épített környezet; lényegesen több annál. Különféle életformák, sokféle világnézet megjelenésének színtere.

A vitaiarat szerzõje Budapestet a környezõ országok városaival összehasonlítva megállapítja: hátránya versenytársaival szemben, hogy azok onnan indulnak, hogy többé-kevésbé azonos színvonalon szolgáltatnak.

Amíg Budapest nemzetközi porondon való intenzív jelenléte pusztán befogadó, a város kevés saját, sõt sajátos szellemiséggel rendelkezõ kisugárzó hellyé nem válik, addig az csak egy fekete lyuk a világ térképén. „Velence, vagy Prága évi 20-20 millió turistájának érdeklõdésével szemben a felénk irányuló 2,2 milliónyi érdeklõdés minden magyarázkodást kizáró egyértelmûséggel és hajszálpontosan kifejezi ezt” - int Bojár, aki szerint a turisták kíváncsiságának felébresztése nem csak igényes szállodai férõhelyek kialakításán múlik „hanem mindazon, amiért érdemes lenne ideutazni, s aminek mai hiánya miatt a globális turisztikai desztinációs versenyben lám, többnyire inkább nem bennünket választanak”.

Egy város hatékony turisztikai pozicionálásában fontos szempont, hogy a globalizáció kulturálisan homogenizáló elvárásaival szemben a kérdéses település jól azonosítható saját értékkel is rendelkeznie kell. Példaként az egyik elsõ számú vetélytárs Prágát felhozva a szerzõ a Havel-knédli-Skoda szentháromságára utal, melyhez hasonló egyértelmû definiálásra, az idegenforgalmi termék beazonosítására alkalmas és a fejekben gyökeret is vert márkát Budapest esetében nehéz felhozni.

A márkaépítõ városfejlesztés, Budapest öntudatra ébredése indulhatna a Budai Várból, a fõváros eredetének ma is meglévõ helyszíne. „Ahhoz azonban, hogy tudjuk mit és hogyan akarunk fejleszteni a Budai Várban, az egész Budapest brand kérdésében tiszta helyzetet kell teremtenünk” - javasolja a Budapest városmárka építéséért három és fél éven át felelõ Bojár Iván András.