2024.04.25. - Márk

Budapest Airport: új járat Skócia szívébe

Menetrend szerint 10:25-kor leszállt Budapesten a Jet2.com diszkont légitársaság elsõ LS 787 járatszámú edinburghi járata. Ezzel új légi összeköttetés jött létre a magyar és a skót fõváros között, heti három járattal.
bohócdoktor vizit szja 1%

A Jet2.com Boeing 737-300 típusú gépét hagyományos diadalív-vízsugárral köszöntötte a repülõtér. Az elsõ járattal érkezett Ian Doubtfire, a légitársaság vezetõje, akit Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója és a Magyar Turizmus Zrt-t képviselõ Palkó Lajos köszöntött.

Megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérre a Jet2.com diszkont légitársaság elsõ járata a skóciai Edinburgh városából. A skót fõváros és Budapest között április 21-tõl heti három járat közlekedik – kedden, csütörtökön és vasárnap. A repülõtéren az új légitársaságokat, illetve új célállomásokról érkezõ gépeket megilletõ hagyományos vízsugaras köszöntõ fogadta az edinburghi járatot.

Az elsõ edinburghi géppel érkezett Ian Doubtfire, a légitársaság ügyvezetõ igazgatója, akit a leszállás után a Budapest Airport részérõl Jost Lammers vezérigazgató és Palkó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. légiközlekedési tanácsadója üdvözölt. Az elsõ járat személyzete sem maradt ki az ünneplésbõl, õk a járatnyitás alkalmára készített különleges tortát kaptak ajándékba a Budapest Airporttól.

Ian Doubtfire a Jet2.com igazgatója az új járat érkezése után hangsúlyozta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy elindult az új járat Edinburgh és Budapest között. Az új célállomás kiváló lehetõség arra, hogy a magyar fõvárosból induló utasok magas színvonalú légi szolgáltatást kapjanak úton Budapestrõl a történelmi Skóciába. A magyar fõváros pedig igen népszerû célpontnak számít a hosszú hétvégékre tervezett városlátogatások között Nagy-Britanniában, bízunk benne, hogy az új járattal tovább növelhetjük a turisztikai értékét.”

Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója kijelentette: „Büszkék vagyunk, hogy a Jet2.com légitársaság nemcsak kapacitást növel Budapesten, hanem új járatot is indít a méltán népszerû Edinburghba. A Budapest Airport számára kiemelten fontos volt, hogy Skócia is elérhetõ legyen a budapesti utasok számára.” A járat megnyitásáról hosszú idõn át egyeztettek a Budapest Airport és a Jet2.com szakemberei, majd tárgyalások utolsó szakaszában a Magyar Turizmus Zrt. is hozzájárult a járatindításhoz a Légi Marketing Alap nyújtotta támogatási lehetõséggel.

A leeds-i székhelyû légitársaság 2004-ben indította elsõ járatát a magyar fõváros és Manchester között, eredetileg hetente három járattal. 2010 nyár óta már heti ötször teszik meg az utat a légitársaság gépei Budapest és az angliai nagyváros között. A Jet2.com légitársaságnak tavaly mintegy 70 ezer utasa volt a budapesti repülõtéren, köztük 13 különleges utas is: a légitársaság szerepet vállalt egy nemzetközi állatmentõ akcióban, amelynek keretein belül egy román állatkertbõl kimenekített 13 oroszlán budapesti „felszállással” utazott a doncasteri állatközpontba.

A Jet2.com flottája csupa Boeing típusú repülõgépbõl áll, 12 db 757-200-as, valamint 25 db a 737-es családból. Utóbbiak közül egy – a legújabb és legmodernebb, 800-as széria példánya – éppen idén és éppen a budapesti viszonylaton állt elõször forgalomba, a növekvõ igény miatt ugyanis a légitársaság nagyobb kapacitású gépet állított forgalomba.

Edinburgh a Jet2.com második közvetlen budapesti járata. Skócia fõvárosa gazdag történelmével és virágzó kulturális életével lett híres. A város egyedi jellegzetessége, hogy a hagyomány és a kortárs építészet tökéletes egyensúlyban van: a középkori óváros, a felvilágosodás kori újváros, (mindkettõ az UNESCO Világörökség része) valamint a számos díjat besöpört modern építészeti remekmûvek színesítik a közel félmillió lakosú várost. A skót fõváros nem kevesebb, mint 13-szor nyerte el a legjobb város címét és több más, rangos nemzetközi elismerést, nem tudni, hogy ebben mekkora szerepet játszottak a híres skót whisky lepárló üzemek. Edinburgh tudományos és kulturális értékei révén London után a második legkedveltebb konferencia helyszín az Egyesült Királyságban. A skót fõvárosban látott napvilágot számos híresség, köztük Sir Sean Connery színész és Tony Blair miniszterelnök is.