2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Belföldi utazást választanak a legtöbben

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. megbízásából készült felmérés szerint 2011 decembere és 2012 decembere között a magyar háztartások 63,1 százaléka vett részt többnapos utazáson, amelyek során a legnagyobb arányban belföldi úti célokat kerestek fel. A belföldön (is) utazók aránya elérte a 86,3 százalékot.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az MT megbízásából kétévente készül reprezentatív felmérés a magyarok utazási szokásairól. A 2012 decemberében lezajlott legfrissebb kutatás három témakörre fókuszált: a vizsgálatot megelõzõ 12 hónap egynapos utazásaira, a többnapos utazásokra és a fõutazásokra.

Belföldi utazáson a megkérdezett háztartások 54,4 százaléka vett részt, a vizsgált idõszakban átlagosan 3,65 alkalommal.

Belföldön az 1-3 éjszakás utazások a leggyakoribbak (a belföldi utazások 69,3 százaléka).

A belföldi utazások negyede (25,1 százalék) a Balaton turisztikai régióba irányult. A Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régió az utazások 19,3 százalékának volt célterülete, a harmadik legnépszerûbb régió a Nyugat-Dunántúl volt (18,6 százalék).

A belföldi utazások legnagyobb arányban (38,9 százalék) a július-augusztusi fõszezonra estek. A rövidebb (1-3 éjszakás) utazások esetében a nyár mellett a májusnak és az õszi idõszaknak is fontos szerep jutott. A hosszú hétvégék szerepe különösen márciusban és októberben volt jelentõs.

A Balaton és a Tisza-tó esetében a vízparti utazás, üdülés motiváció dominált, a többi régió esetében a rokonok és ismerõsök meglátogatása volt az elsõdleges cél. Az egészségturizmus (wellness és gyógykezelés) motivációt összesen 11,7 százalék említette az utazás legfontosabb indokaként.

A belföldi utazások 65,3 százalékában ingyenes szállást vettek igénybe a megkérdezett háztartások, a fizetõs szálláshelyek közül a szállodák a legnépszerûbbek.

Jelentõs a korábbi élmények szerepe: a belföldi úti cél iránti érdeklõdést - összhangban a fõ motivációval - elsõsorban a rokonoktól, barátoktól kapott meghívás (52,5 százalék) keltette fel. Emellett jelentõs a saját korábbi élmények és ismerõsök ajánlásának szerepe (41,9, illetve 25 százalék). A válaszadók több mint negyedének (28,2 százalék) az interneten talált információk keltették fel érdeklõdését.

A belföldi utazáson részt vevõ háztartások 45,7 százaléka sem az utazás elõtt, sem az utazás közben nem szokott turisztikai információt gyûjteni, az információt gyûjtõk körében azonban igen jelentõs az internetes forrásokat használók aránya. A felmérésbe bevont háztartások közel fele (49,2 százalék) információ gyûjtésére, 17,7 százaléka foglalásra, 7,4 százaléka fizetésre is használja az internetet egy-egy belföldi utazás megtervezésekor.

Többnapos külföldi utazáson a megkérdezett háztartások 24,7 százaléka vett részt 2011. december és 2012. november között. A külföldi utazások 15,4 százalékának Ausztria volt az úti célja. Romániába a külföldi utazások 13,9, Olaszországba 10,8 százaléka irányult. Az utazások 8,8 százaléka volt Európán kívüli.

A külföldi utazások 56,6 százaléka 4-7 éjszakás, 19,6 százaléka 1-3 éjszakás volt. Egyhetesnél hosszabb a külföldi utazások 23,9, ezen belül kéthetesnél hosszabb 6,2 százaléka volt.

A külföldi utazások során a megkérdezett háztartások 70,9 százaléka fizetõs szálláshelyet vett igénybe.

A felmérést megelõzõ egy évben a megkérdezett háztartások 44,4 százalékában, az utazáson egyáltalán részt vevõ háztartások 70,4 százalékában fordult elõ fõutazás, amelyeknek 60,7 százaléka belföldi, 39,3 százaléka külföldi volt.

A belföldi fõutazások legkedveltebb úti célja (42,8 százalékos említési gyakorisággal) a Balaton volt. A belföldi fõutazások esetében az úti cél kiválasztásában elsõdleges a természeti adottságok és a korábbi jó élmények szerepe, a részt vevõk 74,6 százaléka járt már korábban fõutazása helyszínén.

A külföldi fõutazások esetében az úti célok kiválasztásában a természeti adottságok mellett jelentõs a kulturális látnivalók szerepe is.

A belföldi és a külföldi fõutazásokkal egyaránt nagyon elégedettek voltak a megkérdezettek.

Egynapos utazáson a magyar háztartások 73,3 százaléka vett részt 2011. november és 2012. december között, belföldin a megkérdezett háztartások 72,6, külföldin a megkérdezett háztartások 11,5 százaléka járt.

A belföldi fõutazás egy napra jutó átlagos költése fejenként 5288, a külföldié 11 030 forint, míg a belföldi egynapos utazások esetében 3663, a külföldieknél 15 038 forint volt. Többnapos belföldi utazásra fejenként 3928, többnapos külföldi útra fejenként 9807 forintot költöttek az utazók.