2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Lendületben a belföldi turizmus

Megélénkült a belföldi turizmus, de a külföldi utazások száma is növekedést mutatott a Magyar Utazásszervezõk és Utazásközvetítõk Szövetsége szerint.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ezt támasztják alá a KSH legfrissebb adatai is, amelyek szerint január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma öt százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Szakemberek szerint több pihenést, és így több utazást jelent az, hogy az idei évben néhány ünnep három-négy naposra tolódik ki.

Lendületesen fejlõdik a Magyarországon belüli turizmus, ami többek között annak is köszönhetõ, hogy idén több összevont, négynapos ünnep is van, amihez egy-két hozzátoldott szabadnap egészen hosszú kikapcsolódást kínál - mondta el Molnár Gabriella.

A Magyar Utazásszervezõk és Utazásközvetítõk Szövetségének elnöke szerint a belföldi turizmus népszerûségén sokat segített az elmúlt öt évben, hogy a városok, települések és a kisebb falvak nagyobb figyelmet fordítanak a szállás és a környezet fejlesztésére, kulturáltabbá tételére, a helyi programok szervezésére, valamint egyre több az igényes wellness-szálloda, kastély, és étterem is.

A külföldiek továbbra is jelentõs érdeklõdést mutatnak Magyarország iránt. Molnár Gabriella kifejtette: még mindig vezetõ helyen van a német beutazás, bár valamelyest csökkent az elmúlt évekhez képest, de sok osztrák, olasz, francia, belga, skandináv, orosz és cseh érkezik. Hozzátette: számukra érthetõ okokból elsõdlegesen Budapest a fõ attrakció, de egyre inkább sikerül eladni nekik vidéki körutazásokat, üdüléseket is.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az elsõ két hónapban 280 ezer külföldi vendég 770 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ami öt százalékos növekedést jelent az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. A szálláshelyek összes árbevétele kilenc százalékkal nõtt, miközben a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés 7 százalékos volt - jelentette a KSH.

Stop.hu