2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Beindult az idegenforgalmi szezon a Tisza-tónál

Az úgynevezett nyári vízszint beállításával hivatalosan is megkezdõdött a Tisza-tavon az idegenforgalmi szezon - hangzott el a Magyar Turizmus (MT) Zrt. csütörtöki, Tiszafüreden megtartott sajtótájékoztatóján.
bohócdoktor vizit szja 1%

A kilátások biztatóak, ugyanis, már a szezont megelõzõen, az év elsõ hónapjában 10 százalékkal több vendéget regisztráltak a szálláshelyeken, mint 2006 hasonló idõszakában - közölte Molnár Anita, az MT Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetõje. A Tisza-tó ideális lehetõséget nyújt ökoturisztikai programok megvalósítására - hangsúlyozta a sajtótájékoztatót Szûcs Balázs az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese, emlékeztetve arra, hogy 2007 a zöld turizmus éve.

Példaként említette, hogy a Tisza-tó nagy területeit kezeli a Hortobágyi Nemzeti Park, a vízi és a kerékpáros túraút hálózat pedig alkalmat kínál a természet megfigyelésére - tette hozzá. Közlése szerint a Tisza-tó ma még csupán 10 százalékkal részesül a belföldi turizmusból, amelynek elsõsorban a szálláshelyek hiánya az oka. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében jelentõs szálláshely-bõvítés várható a víztározó mentén - mondta a cégvezetõ.

A Tisza-tavi Idegenforgalmi Régió az idén 90 millió forintot használhat fel pályázatok alapján rendezvényszervezésre, turisztikai termékfejlesztésre és marketingre az Idegenforgalmi célelõirányzatból - errõl már Kerekes László a helyi regionális idegenforgalmi bizottság alelnöke beszélt a sajtótájékoztatón. Hozzáfûzte, hogy a pályázatok beérkezésének határideje június 8. Egy-egy tender keretében 50 és 75 százalékos támogatás igényelhetõ. Fejes Lõrinc, a Közép Tisza-vidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke elmondta, hogy az átállás során 120 centiméterrel emelték meg a téli magassághoz képest a víztározó vízszintjét, így összefüggõbbé vált a vízterület.

Ez egyben azt jelenti, hogy kinyitották a Tisza és a medencék közötti vízcserét biztosító nyolc zsilipet - fûzte hozzá. Arról is szólt, hogy immár csaknem körbeért a tavat övezõ gáton a kerékpárút hálózat. A 62 kilométerbõl már csupán egy 9 kilométernyi szakasz hiányzik Poroszló és Tiszafüred között. Ugyanakkor a hullámtéri és a Tisza-medrét átszelõ hidak szükségessége miatt ez a szakasz igényli a legnagyobb beruházást. A tervezés már folyamatban van - mondta a szakaszmérnök.

A schengeni csatlakozás kapcsán az idén 12 motorcsónakkal szaporodik a Tiszai Vízirendészeti Rendõrkapitányság hajóállománya. Ezek közül négy modern motoros a Tisza-tavon teljest majd szolgálatot, ami jelentõsen javítja az ellenõrzési lehetõségeket - mondta a sajtótájékoztatón Búsi László a kapitányság vezetõje. Ugyanakkor egy rendõrségi jetski is szolgálatba áll a nyáron - mondta a vízirendész alezredes.

Hirado.hu