2024.03.29. - Auguszta

Joana Amendoeira fado koncert

Night Colours sorozat - Idõpont : 2007, május 20., vasárnap, 20h - Helyszín : Millenáris, Teátrum
bohócdoktor vizit szja 1%

Joana Amendoeira-t “New Generation” fado énekesnek tartják. Ének stílusa klasszikus, de kivételes hangja által a fado sajátos ragyogással cseng.

Az alig 25 éves mûvésznõ a Lisaboni Grand Fado gálán tûnt fel, ahol mind a közönség, mind a zsûri kedvence lett. Következõ évben az Oporto Gálán elsõ díjat nyert a “Nõi elõadó” kategóriában. Innen vezetett útja a hazai, majd a nemzetközi hírnév felé. Fiatal kora ellenére mára Európa-szerte ismert és elismert énekesnõvé vált.

Nagysikerû párizsi koncertje a fado legendával, Carlos do Carmo-val, utat nyitott Joana számára egy nagyszabású európai, afrikai és amerikai koncertsorozathoz, mely világszerte ismertté tette a fiatal mûvésznõ nevét.

1998-ban adta ki elsõ lemezét “Olhos Garotos” (Játékos szemek) címmel. Így lett a világ egyik legfiatalabb, saját cd-vel rendelkezõ fado énekesnõje. 2000-ben újabb cd-je jelent meg, “Aquela Rua” (Ez az utca) címmel. Az albumot tomboló sikerrel üdvözölte a szakma és a közönség. 2003-ban megjelent harmadik lemeze “Joana Amendoeira” címmel, amely elõzõ két albumhoz hasonló, fergeteges sikert aratott. 2005-ben kiadta legújabb lemezét a “Joana Amendoeira – ao vivo em Lisboa” (Joana Amendoiera – live in Lisabon). Ez a fado énekesnõ negyedik lemeze, az elsõ olyan kiadás, melyet élõben vettek fel lisszaboni szóló koncertjén a S. Luiz Theatre-ban 2004 novemberében. Az ötödik lemezének elõkészítési munkálatai most zajlanak. A lemez zenei rendezõje Custódio Castelo.

Jonana fellépett Európa legjelentõsebb elõadótermeiben Hollandiától Olaszországon, Németországon keresztül egészen Magyarországig, továbbá a világ legjelentõsebb fesztiváljain Dél-Amerikától az Amerikai Egyesült Államokig.

Az új formációja, mellyel május 20-án a budapesti Millenárison is vendégszerepel több, mint egy egyszerû fado zenekar. Pedro Amendoeira portugál gitáron, Pedro Pinhal gitáron és Paulo Paz bõgõn kíséri majd az elbûvölõ énekesnõt.