2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Medeski Martin & Wood trió, John Scofielddel kiegészülve

A világ egyik legjobb koncertzenekara, a groovy-jazz elsõszámú képviselõje, a New York-i Medeski Martin & Wood trió most a gitárvirtuóz John Scofielddel kiegészülve lép fel július 3-án a Millenárison!
bohócdoktor vizit szja 1%

Idõpont: Július 3., kedd, 20 óra - Helyszín: Millenáris, Teátrum.

A forradalmian új jazz-t játszó triót 1991-ben alapította John Medeski billentyûs, Billy Martin dobos és Chris Wood, bõgõs, basszusgitáros. Elsõ közös fellépésük a Village Gate-ben, a híres New York-i jazz-klubban volt, akkor még akusztikus hangzással. Zenei pályájuk a soul jazz-tõl ível a hosszú, szabad improvizációval tarkított modern jazz irányába, amely irányzatnak meghatározó, világhírû képviselõjévé váltak.

1998-tól hivatalos lemezkiadójuk a Blue Notes Records hatására az elektric funk és free jazz is egyre erõsebben megjelenik lemezeiken. A Medeski Martin & Wood koncertjeit a hosszú, sokszor aritmikus improvizációk, egyedi zenei - életérzések jellemzik.

A hazánkba érkezõ zenészek korábban is világsztárokkal dolgoztak együtt. Scofield szólólemezei mellett számos albumot készített a világ leghíresebb muzsikusaival (pl. Miles Davis, Billy Cobham/George Duke, Herbie Hancock, Chick Corea, Gerry Mulligan vagy Lee Konicz). Billy Martin a sokoldalú és különleges tehetségû dobos John Zornnal, Iggy Poppal vagy John Lourie-val alkotott.

John Scofield gitárvirtuóz a formáció a 2006-ban megjelent Out Louder címû lemezén is közremûködik. Ennek a lemeznek a megjelenését és sikerét követõen keresztelték formációjukat Medeski, Scofield, Martin & Wood-ra. Fergetegesnek ígérkezõ koncertjük július 3-án hallható a Millenárison.