2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Öttusa férfi és nõi, egyéni és csapat országos bajnokság

Budapest, 2007. július 21 - 22. - Az öttusázók a modern kor hõsei, akik egy nap alatt öt különbözõ sportágban bizonyítják rátermettségüket.
bohócdoktor vizit szja 1%

A régi kalandregényekben találkozni hozzájuk fogható fõszereplõvel, aki ugyanolyan jól forgatja a kardot, mint amilyen biztos kézzel elsüti a pisztolyát, ha kell árkon-bokron vág keresztül, átússza az útjába kerülõ folyót, vagy lóra pattan, és vágtázva küzd le minden elé tornyosuló akadályt.

Nem véletlen, hogy ezt az igazi magyar virtust követelõ sportágat évtizedek óta uralják sportolóink. Hétvégén a legnagyobb hazai trófeáért, a bajnoki címért küzd meg egymással a honi férfi és nõi mezõny, amelyet a férfiaknál 1946 óta, a nõknél pedig 1985 óta ítélnek oda.
Címvédõként az erõsebbik nemnél Horváth Viktor, míg a hölgyeknél az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna várja majd a ,,kihívókat”, akik közül az elõbbi kategóriában Balogh Gábornak, Fülep Sándornak és a legutóbbi, rigai Európa-bajnokságon hatodik helyével olimpiai kvótát szerzõ Tibolya Péternek, míg a nõknél Füri Csillának van rá a legnagyobb esélye, hogy lelökje a ,,trónjáról” a tavalyi gyõztest.

A csapatok küzdelmében 2006-ban egyeduralkodó volt az Alba Volán, így a fõvárosi klubok már nagyon fenik rá a fogukat.

Érdekesség, hogy a sportág honi történetében még mindig Balczó András számít abszolút csúcstartónak, aki a ’60-as, ’70-es években nyolcszor vívta ki az egyéni bajnoki címet. Az õ rekordja idén sem kerülhet veszélybe, igaz, ha Vörös sikerrel jár, akkor igencsak megközelíti a legendás elõdöt, ugyanis a székesfehérvári sportolónõnek már hat elsõség van a tarsolyában. A férfiaknál ellenben Horváth gyûjtötte be eddig a legtöbb kupát, hármat, míg Balogh mindössze kétszer bizonyult a legjobbnak.

A mezõny már korán reggel benépesíti a budapesti helyszíneket, de akinek nincs kedve hétvégén is a ,,kakassal kelni”, az látogasson ki kora délután a lovardába, a szakemberek szerint úgyis ez lesz a vízválasztó szám.